Securitas ångade på uppåt på stark Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen avancerade på onsdagen. Verkstad och tjänstebolagen gick i täten för uppgången medan IT-bolagen utvecklades mot strömmen. Bland rapportbolagen var Unibet och Securitas vinnare. Lundin Petroleums rapport tycktes däremot inte falla investerarna i smaken och aktien kunde inte hänga med i indexuppgången.

SKF, som höll sin kapitalmarknadsdag i Göteborg, fick se kursen vandra uppåt.

Breda SIX Generalindex var vid stängning upp 1,3 procent till 500 och storbolagsindexet OMXS30 ökade 1,5 procent till 1.529. Omsättningen var 21,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 29,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Tele2 meddelade att man i ett samriskbolag slår samman sin befintliga verksamhet i Kazakstan med partnern Kazakhtelecoms mobilverksamhet Altel. Tele2-aktien steg 2,2 procent.

Teliasonera uppgav sig vara marknadsledare inom mobilt i Kazakstan, med en 44-procentig marknadsandel via varumärkena Kcell och Activ.

”Som du vet är konkurrensen hård i Kazakstan. Vi jobbar hårt för att möta den med exempelvis fler attraktiva erbjudanden, och under tredje kvartalet i år hade Kcell ett nettotillskott av abonnemang. Samtidigt har Teliasonera som du känner till tagit beslut om att lämna hela Eurasien på sikt”, kommenterade Teliasoneras presschef Henrik Westman till SIX efter Tele2:s besked.

Vidare gällande Teliasoneras Eurasien-planer har UBS gått ut med att man blivit anlitade som bolagets rådgivare för potentiella avyttringar i regionen.

Teliasonera-aktien var svagare än börsen som helhet, med en uppgång på 0,3 procent.

Under SKF:s kapitalmarknadsdag presenterades ett nytt lönsamhetsmål för divisionen Automotive. Målet är 8 procents rörelsemarginal, vilket får ses som relativt ambitiöst då divisionen snittat omkring 5 procent de senaste fem åren. Enligt Alrik Danielson, vd för SKF, ska målet ses på medellång sikt vilket innebär ”ett par år”.

SKF har inte meddelat några förändringar i dag gällande övriga finansiella mål, vilket det fanns vissa förväntningar i marknaden om inför kapitalmarknadsdagen. Till SIX News ville vd Alrik Danielson ”egentligen inte kommentera” huruvida de finansiella målen för koncernen är uppe för diskussion.

SKF-aktien stärktes 3,9 procent.

Fordonskoncernen Volvo steg 2,7 procent. Branschstatistik från Nordamerika visade att nettoorderingången av tunga lastbilar minskat med 45 procent i oktober, dock jämfört med en stark jämförelsemånad under 2014.

Bland dagens delårsrapportörer inkom säkerhetsbolaget Securitas med ett kvartalsresultat före skatt som var knappt 4 procent bättre än analytikerna i SIX News/Inquiry Financials enkät hade väntat sig. Den organiska intäktstillväxten var marginellt bättre än väntat. Securitas-aktien höjdes med 8,0 procent.

Fingerprint Cards toppade listan för mest omsatta bolag på Stockholmsbörsen. Aktien gick mot strömmen och backade med 4,6 procent.

Swedish Match meddelade högre än väntat rörelseresultat, exklusive delägda STG som var svagare än väntat. Bidragande var att Xrange, en serie billigare premiumsnus som lanserades under våren, nu tagit en total marknadsandel på över 5 procent. Till SIX säger Swedish Match-vd:n Lars Dahlgren att Xrange utgör en viss ”kannibalism” mot bolagets övriga snusutbud, men att satsningen sammantaget också tydligt bidragit till att stärka premiumsegmentets styrka. Swedish Match-aktien var upp 3,5 procent.

Spelbolaget Unibets resultat var i linje med förväntningarna men marknaden tog fasta på att spelöverskottet blivit något bättre än väntat. Aktien lyftes hela 11 procent.

Oljebolaget Lundin Petroleum rapporterade högre ebitda-resultat och produktion än väntat i tredje kvartalet. På sista raden var dock resultatet under förväntningarna och aktien vek ned 0,6 procent.

Byggmax steg 4,6 procent på förvärv av e-handelskonkurrenten Skånska Byggvaror och Ratos steg 1,5 procent på en förlustavyttring av badrumsinnehavet Hafa.

Affärsvärlden köprekommenderade Trelleborg och Enea i det senaste numret av tidningen. Trelleborg svarade med en uppgång på 3,6 procent och Enea steg 7,6 procent.

Dagens makrorapportering har innefattat bland annat inköpschefsindex för tjänstesektorn. Det kinesiska utfallet steg till 52,0 i oktober, upp från 50,5 i september, och för Sverige noterades en förbättring till 57,5, från 57,0 i september. Utfall överstigande 50-nivån indikerar ekonomisk expansion. Utfallet i USA kom in på 59,1 vilket kan jämföras med ett väntat värde på 56,5.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       500   +1,3   +9,7
OMX Stockholm 30      1.529   +1,5   +4,4
SIX Return index       936   +1,3  +13,4
SIX Sverige cykliskt 15    444   +2,1  +11,5
SIX Sverige defensivt 15   522   +1,0  +16,1
SIX Volatilitetsindex    16,8   -5,4   +7,6

SIX Finans          708   +0,9   +8,8
SIX Hälsovård         407   +0,2   +9,9
SIX Industri         610   +2,3  +11,7
SIX IT            185   -0,8  +61,4
SIX Konsumentvaror      1445   +1,1  +12,0
SIX Råvaror          317   +0,1   +9,3
SIX Telekommunikation     276   +1,3   -9,1
SIX Tjänster         1297   +4,1  +27,9

Magnus Bernet
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s