Försiktigt uppåt efter amerikansk jobbdata

Stockholmsbörsen intog en avvaktande hållning under fredagen och kunde inte bestämma om index skulle upp eller ned. Investerarna inväntade den viktiga amerikanska sysselsättningsstatistiken som när den släpptes uppvisade en stark månad. Kurserna rörde sig uppåt efter beskedet, men kom sedan under viss press då USA-börserna öppnade nedåt för dagen. Vid stängning låg index i en hävdad tendens för dagen.

Breda SIX Generalindex var vid stängning upp med 0,3 procent till 501 medan storbolagsindexet OMXS30 steg 0,2 procent till 1.526. Omsättningen var 24,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 31,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Sysselsättningen i USA steg med 271.000 personer under oktober, vilket var betydligt fler än den prognos om en ökning på 180.000 som fanns på marknaden. Arbetslösheten kom in på 5,0 procent att jämföra med förväntningar om 5,1 procent. Enligt Fed-ledamoten James Bullard dämpar det motiven för att avvakta med en räntehöjning.

Handelsbanken har avyttrat cirka 15 miljoner A-aktier i SCA, motsvarande 2,1 procent av kapitalet och 10,3 procent av rösterna i pappers- och hygienföretaget. Därmed löses ännu en gren i den så kallade Industrivärden-sfärens historiska korsägande upp.

SCA, som var mest omsatta aktie i Stockholm för dagen, tappade 2,4 procent och Industrivärden sjönk 0,6 procent.

Affären innebar för Handelsbankens del en realisationsvinst på cirka 1,2 miljard kronor. Bankens A-aktie avancerade 2,1 procent.

Astrazeneca förvärvar amerikanska bioläkemedelsbolaget ZS Pharma för totalt 2,7 miljarder dollar. Med förvärvet ökar koncernen sin exponering mot hjärt- och kärlsjukdomar samt metabola sjukdomar. Förvärvet väntas bidra positivt till kärnverksamhetens vinst per aktie från 2018. Med läkemedelskandidaten ZS-9, för behandling av hyperkalemi som är förknippat med ökad dödlighet i njur- och hjärtsvikt, får Astrazeneca en ny potentiell storsäljare i registreringsfas. Förvärvet gjordes till en premie om 42 procent.

”Normalt är det ju en ganska ordentlig premievärdering så den är inte anmärkningsvärd varken som premienivå eller i förhållande till potentiell framtida försäljning”, kommenterar Swedbanks läkemedelsanalytiker Johan Unnerus om AstraZenecas förvärvsvillkor för SIX News.

Astrazeneca-aktien sänktes 0,7 procent.

Bland delårsrapportörerna sänktes NCC initialt ganska kraftigt av marknaden. Byggbolagets rörelseresultat och orderingång för tredje kvartalet var en bra bit under analytikerförväntningarna enligt SIX News/Inquiry Financials konsensus och vd Peter Wågström uttryckte besvikelse.

I takt med att det klarnat för marknaden att delar av besvikelsen rörde sig om förskjuten resultatavräkning och orderregistrering har aktien dock återhämtat sig till en mer måttlig nedgång på 1,0 procent.

NCC bekräftade även att det blir en avknoppning av dess bostadsutvecklingsenhet som enskilt bolag, med mer information att vänta vid kapitalmarknadsdagen senare i november. Vd Peter Wågström uppger till SIX att han ser stora möjligheter för bostadsenheten men att den framtida bostadspolitiken blir en viktig faktor för dess framgångar.

Kontant- och värdehanteringsbolaget Loomis slog däremot marknadens resultatförväntningar med råge och fick se sin aktie stiga hela 12 procent. Handelsbanken lyfte i en tidig kommentar fram Loomis organiska USA-tillväxt som ett styrketecken.

”I våra ögon är vi absolut marknadsledande i USA. Vi är störst, har de flesta lokalkontoren, och täcker störst geografiskt område. Och jag tycker också att vi har den bästa kvalitén”, sade tillförordnade vd:n Lars Blecko till SIX.

Private equity-bolaget Ratos vd Susanna Campbell vittnade för SIX om ett sammantaget ”lite svagare” tredje kvartal för kvarvarande innehav, i förhållande till en ”hyggligt bra” utveckling under årets första nio månader som helhet.

Ratos-vd:n förtydligade samtidigt att man inte sänker 2015 års resultatförväntningar på kvarvarande portfölj i rapporten, utan att det rör sig om en justering i huvudsak beroende på att man avyttrat större lönsamma innehav i år. Campbell gav även SIX en positiv syn på läget för kritiserade offshore-investeringen Aibel. Ratos-aktien tappade 2,8 procent.

Fingerprint Cards vände ned med 2,7 procent i spåren av torsdagens rapport, och har även i dag varit i Stockholmsbörsens omsättningstopp (endast SCA-transaktionerna ovan uppgår till högre belopp).

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 501 +0,3 +9,8
OMX Stockholm 30 1526 +0,2 +4,2
SIX Return index 937 +0,3 +13,5
SIX Sverige cykliskt 15 441 +0,8 +10,7
SIX Sverige defensivt 15 524 -0,5 +16,5
SIX Volatilitetsindex 16,6 -4,2 +6,2
SIX Finans 708 +0,9 +8,9
SIX Hälsovård 407 -0,7 +9,7
SIX Industri 613 +0,5 +12,3
SIX IT 185 +0,1 +62,2
SIX Konsumentvaror 1447 -0,7 +12,2
SIX Råvaror 314 +1,1 +8,2
SIX Telekommunikation 273 -0,5 -10,1
SIX Tjänster 1324 +1,5 +30,5

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s