Prispremie för ZS Pharma ej anmärkningsvärd – analytiker

Källa: Astrazeneca

Källa: Astrazeneca

Astrazeneca meddelade i dag att de förvärvar ZS Pharma för 2,7 miljarder dollar eller 90 dollar per aktie. Med ett aktiekurs för ZS Pharma på 63,31 dollar ger det en premie på 42 procent.

”Normalt är det ju en ganska ordentlig premievärdering så den är inte anmärkningsvärd varken som premienivå eller i förhållande till potentiell framtida försäljning”, säger Swedbanks läkemedelsanalytiker Johan Unnerus till SIX News. Han påpekar även att värderingen även kommer an på synergier och riskprofiler, vilket han inte i det här fallet inte känner till i detalj ännu.

Astrazeneca har på senare tid varit aktiva vad gäller affärer och avtal i stort vad gäller samarbeten, licensavtal och förvärv.

”Industrin är ju under rätt stark förändring och man försöker ju dela riskerna och skapa synergier och skapa starka affärsområden som ofta baseras på olika typer av nischer och det gör att det är stor aktivitet”, säger Johan Unnerus.

ZS Pharmas verksamhet finns inom utvecklingen av läkemedelskandidaten ZS-9 inom området hyperkalemi som är förknippat med en ökad dödlighet inom kronisk njursvikt såväl som kronisk hjärtsvikt.

Läkemedelskandidaten ZS-9 befinner sig för närvarande under granskning hos den amerikanska läkemedelskandidaten FDA med ett så kallat Pdufa-datum den 26 maj 2016. I Europa planeras en inlämning till hälsovårdsmyndigheten EMA mot slutet av 2016. ZS-9 tillskrivs en potential till över en miljarder dollar i försäljning och kvalar därmed in som en potentiell blockbuster.

”Det bättrar ju på deras utvecklingsportfölj i sen fas och på det sättet är det intressant. Sedan har Astrazeneca en relaterad möjlighet redan nu med Roxa (Roxadustat SIX anm) brukar man kalla det och på så sätt utvidgar man det området i stort”, säger Unnerus.

Under sommaren 2013 tecknade Astrazeneca ett samarbetsavtal med Fibrogen kring utvecklingen av Roxadustat (FG-4592) för behandling av anemi (blodbrist) förknippat med kronisk njursvikt och vid slutskedet av njursjukdom (ESRD). Prislappen för samarbetet låg på 350 miljoner dollar upfront plus milstolpar om upp till 465 miljoner dollar. Utöver det finns en royalty på låg 20-procentig nivå vid eventuell försäljning. För andra indikationer än ovan nämnda kan ytterligare milstolpsbetalningar vara aktuella.

Tidsplanen för Roxadustat var inledningsvis inriktat mot ansökningar till hälsovårdsmyndigheten i Kina 2015 följt av FDA i USA under 2017. Planen fick dock skjutas fram och i somras rapporterade Fibrogen att en ansökning i Kina väntas 2016 följt av 2018 i USA.

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s