Successiv försvagning i veckans inledande handel

Stockholmsbörsens inledning av handelsveckan blev en successivt försvagad tillställning. Efter öppning klart uppåt blev sentimentet svagare och svagare från lunchtid och framåt. Indexnedgången som registrerades vid stängning var i paritet med den som sågs för storbolagsindex i London, men något mildare än nedgångarna för Frankfurt och Paris.

I nyhetsflödet var storaffärer för Africa Oils och Trelleborgs del i fokus. Ericsson meddelade ett tungt samarbetsavtal.

Breda SIX Generalindex sågs vid stängning 0,7 procent lägre vid 497 medan storbolagsindexet OMXS30 föll 1,0 procent till 1.512. Omsättningen var 16,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och ökade till 21,9 miljarder om man inkluderar de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Verkstadsbolaget Trelleborg förvärvar privatägda tjeckiska CGS Holding, verksamma inom lantbruks- och specialdäck samt specialutvecklade polymerlösningar. Köpeskillingen på nära 11 miljarder kronor motsvarar en EV/ebit-multipel på dryga 12.

”Den är exklusive synergier ungefär på samma nivå där Trelleborg handlas i dag. Och det är ju ett bolag som har bättre marginal än Trelleborg, så det är en ganska bra prislapp”, kommenterade Danske Banks analytiker Björn Enarson för till SIX News. Enarson summerar förvärvet som ”jättebra” för Trelleborgs del.

Trelleborg-aktien var upp med 9,8 procent.

Bland börsens tyngsta bolag har telekomjätten Ericsson meddelat ett omfattande strategiskt partnerskap med amerikanska branschkollegan Cisco. Cisco-samarbetet förväntas generera 1 miljard dollar i ytterligare försäljning samt synergieffekter om 1 miljard svenska kronor, i båda fallen med full effekt från år 2018.

”De här synergierna ska komma från en massa områden. Det handlar om tillverkning, produkter, ‘go to market’ och försäljningssynergier bland annat”, sade Ericssons vd Hans Vestberg vid efterföljande telefonkonferens.

Redan nästa år väntas dock Ericsson börja uppleva ett positivt rörelseresultatbidrag från samarbetet. Ericsson-aktien steg 1,9 procent och var den enskilda aktie som bidrog mest till att stödja index.

Med en kursuppgång på 27 procent blev Africa Oil dagens procentuellt sett största vinnare på Stockholmsbörsen. Oljebolaget har tecknat ett så kallat utfarmningsavtal där Maersk Oil ska köpa ut hälften av Africa Oils intressen i tillgångar i Kenya samt Etiopien.

Vid slutförandet betalar Maersk 350 miljoner dollar i ett fast belopp som inte beror på framtida händelser, förklarade vd Keith Hill vid efterföljande konferens.

Därtill innefattar affären upp till 75 miljoner dollar för utvecklingskostnader. Dessa betalar Maersk under vissa villkor, däribland den tillgångsuppdatering som Africa Oil väntar sig att kunna presentera i första kvartalet nästa år. Hill menar här att bolaget är ”relativt säkra” på att uppfylla villkoren för maxbeloppet.

Den tredje större delen av affären är på potentiellt upp till 405 miljoner dollar i ”carry”-betalning för Lokichars utvecklingsprojekt. Här innebär Africa Oil-ledningens basscenario att man erhåller omkring 200 miljoner dollar men det kan här också bli fråga om mer eller om utebliven betalning, berättar Hill.

Kontanthanteringsbolaget Loomis har utsett Patrik Andersson, i dag chef för den svenska matdelen inom norska Orkla-konglomeratet, till ny vd. Andersson tillträder 9 maj nästa år. Loomis-aktien lyfte 4,0 procent på beskedet.

De volatila och högt omsatta biometriaktierna fortsätter att vara handlarfavoriter. I dag var det något mindre (börsvärdesmässigt) Precise Biometrics som var i hetluften. Dagens Industri säljrekommenderade aktien med en (1) krona i riktkurs, varpå aktien som mest föll cirka 39 procent intradag. Aktien stängde 18 procent lägre till kursen 5,60 kronor, som Stockholmsbörsens sjätte mest omsatta.

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 497 -0,7 +9,0
OMX Stockholm 30 1512 -1,0 +3,2
SIX Return index 931 -0,7 +12,7
SIX Sverige cykliskt 15 437 -0,8 +9,7
SIX Sverige defensivt 15 519 -1,2 +15,3
SIX Volatilitetsindex 17,5 +5,4 +11,9
SIX Finans 703 -0,8 +8,0
SIX Hälsovård 401 -1,5 +8,1
SIX Industri 608 -0,9 +11,4
SIX IT 184 -0,6 +61,1
SIX Konsumentvaror 1433 -0,9 +11,1
SIX Råvaror 314 +0,1 +8,3
SIX Telekommunikation 274 +0,3 -9,9
SIX Tjänster 1326 +0,1 +30,7

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s