Ericsson ledde Stockholmsbörsen lägre

Stockholmsbörsen gick tillbaka för andra dagen i rad på tisdagen med Ericsson som stort sänke i spåren av den information som kom fram på kapitalmarknadsdagen.

Cykliska papper hade en svag utveckling medan defensivt klarade sig något bättre. På makrofronten noterades ånyo en del oroväckande signaler från Kina.

SIX Generalindex var vid stängningen ned med 0,8 procent till 493 och OMXS30-index backade 0,8 procent till 1.499. Omsättningen uppgick till 16,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 22,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Efter helgens handelsbalanssiffror från Kina, som gav en del dystra signaler kring export och import för det globala tillväxtloket, var det i dag dags för inflationstal. Producentpriserna visade fortsatt ganska kraftiga nedgångstal, -5,9 procent i oktober på årsbasis vilket var sämre än väntat. Samtidigt visade konsumentpriserna en mindre ökning i årstakt än förväntat på +1,3 procent.

IG:s Angus Nicholson såg nedgången i konsumentvaror och livsmedelsinflationen som oroande, enligt CNBC. I morgon, onsdag, kommer nya Kina-tal över bland annat industriproduktion och investeringar.

På Stockholmsbörsen stod Ericsson i fokus då bolaget höll hov för analytiker och journalister på sina kapitalmarknadsdag i Kista. Bland nyheterna uppges bland annat att engångskostnaderna från kostnadsprogrammet höjs till 3,5-4,5 miljarder kronor 2015-2017. Ericsson ser också kortsiktiga utmaningar 2015 för rörelsekapitalet.

Men Ericsson sänker också sin prognos för nätverksmarknaden. Bolaget spår att nätverksmarknaden ökar med i snitt, CAGR, 1-3 procent per år 2014-2018. Innan hette det 2-4 procent.

”Det är lite för lågt. Jag hade hoppats på mer”, säger Amit Harchandani, telekomanalytiker på Citi, till SIX News vid kapitalmarknadsdagen.

Ericsson-aktien föll 6,1 procent.

Astrazeneca har presenterat positiva resultat för Anifrolumab i en fas II-studie för behandling av den autoimmuna sjukdomen SLE, Lupus, där immunförsvaret går till attack mot den egna kroppen. Aktien klarade sig lindrigt undan i nedgången och noterades ned 0,1 procent.

Volvo rapporterade att de vunnit ett mål i skiljedomstol relaterat till defekta komponenter levererade av en internationell underleverantör. Utgången i målet väntas ge en positiv påverkan på Volvos rörelseresultat om cirka 800 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Volvo lyckades dock inte trotsa det negativa sentimentet utan sjönk 0,7 procent.

Sent på eftermiddagen kom besked från amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att Swedish Match erhållit marknadsgodkännande för åtta snusprodukter av märket General. Swedish Match var i dag upp 1,3 procent.

Alfa Lavals vd Lars Renström går i pension nästa år och Tom Erixon har utsetts till efterträdare. Erixon är i dag vd för stålbolaget Ovako. Alfa Laval backade 1,9 procent.

Africa Oil, som i går annonserade ett utfarmningsavtal med Maersk Oil, får sänkt rekommendation av både Barclays och Deutsche Bank. Nordea däremot höjer rekommendationen. Det negativa vägde tyngre och aktien var ned 1,7 procent.

Cloetta rapporterade ett rörelseresultat över förväntan, men underliggande under förväntan. Siffrorna var en förbättring från samma period i fjol. Organiskt steg försäljningen med 4,2 procent. Cloetta gick ned 0,8 procent.

Precise Biometrics vände till plus i kvartalet enligt den definitiva delårsrapporten. Bolaget hade ett negativt kassaflöde i tredje kvartalet, men positivt före rörelsekapitalförändringarna. Aktien pressades ned 27 procent. I går rekommenderade Dagens industri sälj med riktkursen 1 krona.

Net Insight rosade marknaden med en uppgång på 11,1 procent. Bolaget meddelade i dag att de går in på Over-the-Top-marknaden, OTT, för att lösa utmaningar inom live OTT streaming.

Cherry lyckades vända fjolårets minus till ett plus. Aktien avancerade 19,2 procent.

BTS ökade sitt resultat ett snäpp i kvartalet, och tror på ett väsentligt bättre resultat i år, jämfört med 2014. Det hjälpte dock inte aktien som föll 2,4 procent.

Moberg Pharmas resultat ökade också i kvartal tre. Bolaget återfår rätten till Emtrix, mot nagelsvamp, på vissa marknader i EU. Aktien var ned 3,9 procent.

Electra Gruppens resultat försämrades och aktien sjönk 3,9 procent.

Nasdaq OMX har offentliggjort sin halvårsvisa genomgång av OMX Stockholm Benchmark Index. Fingerprint Cards, Klövern, Loomis, Mekonomen, Pandox, Saab och Volvos A-aktie kommer att läggas till i indexet medan Haldex, Nokia och Rezidor Hotel Group kommer att tas bort från indexet. Förändringarna gäller från den 1 december.

Av dessa backade Fingerprint 5,8 procent och Klövern föll 2,2 procent medan Loomis steg 4,1 procent. Saab var upp 1,3 procent.

I Loomis fall kan en analys från Goldman Sachs också haft betydelse för kursutvecklingen. Goldman Sachs har lagt till kontanthanteringsbolaget på sin pan-europeiska conviction buy-lista, där bankens mest övertygade köprekommendationer återfinns. Riktkursen för aktien höjs till 347 kronor, från tidigare 307 kronor.

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s