Sandviks vd utlovar mer aktieköp, KMD samt åtgärder allt eftersom

1510791

Sandviks vd Björn Rosengren. Foto: Sandvik

Sandviks nya vd hann med en pressträff i Sandviken mellan fabriksbesök på torsdagen. Under träffen hann Björn Rosengren utlova bland annat att han ska köpa fler aktier, samt en kapitalmarknadsdag i maj. Han pratade också lite om Sandviks situation på marknaden.

”Personligen tycker jag det är utmärkt läge”, sade Rosengren om att köpa aktier. Den investerare som väntar på åtgärder behöver inte hålla sig till maj.

”Vi kommer nog efterhand när vi känner att vi är i rätt läge att presentera saker. Det är klart att det kommer hända saker”, sade Rosengren.

Björn Rosengren ska nu lära sig företaget. Varje område ska granskas noggrant för att se hur bolaget klarar konkurrens och lönsamhet.

Han ville ännu inte spekulera högt i vilka områden som underpresterar, och vad man i så fall vill göra åt dessa segment. Det roligaste, sade Rosengren, är om man kan förbättra alla enheter man vill ha.

”Ibland kanske det finns vissa enheter som man inte klarar det, och då kanske det finns bättre hem någon annanstans”, sade Rosengren. Segment som man inte är etta eller tvåa på kan man också förbättra, menade han.

På en reporterfråga om Sandvik gör för mycket eller för lite svarade Rosengren: Jag tycker man kan göra väldigt mycket så länge man är bra på det, och världsledande på de områdena. Vi får titta närmare på det sedan.

”Det finns delar som underpresterar. Mining Systems är ett typexempel. Vi bedömer inte att vi är rätt ägare. Det är för dålig lönsamhet och för stora risker. Det kan kanske finns andra områden, men det tar vi då”, sade Rosengren. Den som spekulerar i om det ens går att sälja MS får vänta och se, uppgav han. Men, påpekade Rosengren, många av affärerna man har är långtifrån kris, och det är de bra affärerna man ska bygga på.

Rosengren pratade också om en tuff marknad i dag. Både mineralpriser och oljepriser har fallit, men Rosengren sade sig vara helt övertygad om att det blir betydligt bättre, även om det kanske inte blir nästa år.

”Vi kommer ha ett tufft år nästa år också. Sen är det svårt att säga om de olika segmenten”, sade Rosengren.

Ett segment som Rosengren nämnde var offshore inom SMT, med ”tuffare tider”. På en reporterfråga om svårt läge för SMT svarade han:

”Det är en tuff marknadsbild. En väldigt viktig del är faktiskt offshore-marknaden. Över en natt så drar det undan. Oljepriset. Bolagen som jobbar inom industrin kommer i krisläge. I de lägena är det klart att det blir jobbigt, men det säger inte att industrin är död för framtiden”.

Rosengren fick också frågan om det är en bra målsättning att bli lika lönsamt som Atlas Copco:

”Ja, det måste det vara. Jag tror att man är på bra väg. det finns massor av handlingsprogram i alla olika områden… …de delar som är lika med Atlas, de ligger på samma lönsamhetsnivå som Atlas också. Det är jätteroligt att se”.

Björn Rosengren ville inte kommentera Sandviks aktiekurs, som varit dalande under en tid. Men han säger att det måste finnas en positiv utveckling i aktiekursen.

”Det handlar om att se till att vi kan driva lönsamhet, det går hand i hand, aktiekurs och lönsamhet”, sade han.

Enligt Rosengren har bilden som varit i media varit ganska tuff på många sätt, och det reflekterar på många sätt aktiekursen, sade han.

”Det finns så mycket bra affärer, så att så fort man ser att bolaget går åt rätt håll så blir många intresserade på ett positivt sätt”.

Han lyfte gärna fram att Sandvik har ett väldigt brett sortiment, och en massa olika slutsegment. Och vill man konkurrera kan man göra det med annat än pris, bland annat innovation.

Hanna Hoikkala
hanna.hoikkala@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s