Miljardmarknad spås för lungcancerläkemedlet Tagrisso

Källa: Astrazeneca

Källa: Astrazeneca

Astrazeneca fick i fredags ett godkännande i USA för sitt läkemedel Tagrisso (AZD9291) för behandling av en indikation inom icke-småcellig lungcancer. Godkännandet är det första i USA för patienter med mutationen EGFR T790M.

”För dem finns ingen riktad behandling”, säger Jacob Lund med ansvar för extern kommunikation i Sverige vid Astrazeneca till SIX News och tillägger att ”intentionen är att få ut den till patient så fort som möjligt”.

Marknaden uppges ha blivit ”lätt positivt överraskad” av myndighetens beslut, enligt HSBS:s analytiker som valde att höja sin riktkurs för aktien till 47,70 pund , motsvarande drygt 629 kronor, från tidigare 46,60 pund med en upprepad köprekommendation efter godkännandet.

Av de som drabbas av icke-småcellig lungcancer är det ungefär 15 procent i USA där EGFR-mutationer uppstår (Epidermal Growth Factor Receptor).

”Ungefär två tredjedelar av dessa utvecklar T790M-resistensen”, säger Jacob Lund.

Bland analytikerna bedöms årsomsättningen för Tagrisso kunna nå nivåer på omkring 1 till 2 miljarder dollar. Till exempel ska Citi ha ett estimat om en försäljning för Tagrisso om 1 miljarder dollar vid 2020, enligt Dow Jones Newswires.

Astrazeneca själva uppgav vid strategiuppdateringen under 2014, efter att Pfizer visat intresse för bolaget, en icke riskjusterad toppförsäljningspotential på cirka 3 miljarder dollar för Tagrisso som monoterapi.

Astrazeneca är som sagt först ut med ett godkännande i USA för den berörda indikationen. Bland potentiella konkurrenter inom området finns Clovis Oncology som befinner sig i fas III-studier med läkemedelskandidaten rociletinib.

Vid sidan om lungcancer pågår även studier med Tagrisso på andra områden som till exempel vid hjärnmetastaser.

Dessutom undersöks kombinationsbehandlingar med Tagrisso som en del i behandlingen. Bland har Astrazeneca startat Caural-studien i fas III med Tagrisso i kombination med durvalumab, som är en läkemedelskandidat inom det heta området immunläkemedel.

Rekryteringen till Caural-studien är för närvarande dock temporärt stoppad efter att signaler kring säkerheten upptäcktes. Astrazeneca kommer att se över studien innan de tar några vidare beslut.

Genom godkännandet för Tagrisso i USA följer Astrazeneca sin strategi om att ta fram sex nya cancerläkemedel till 2020.

”Vi levererar efter den strategin vi jobbar med”, säger Jacob Lund och konstaterar att både Lynparza mot äggstockscancer och Tagrisso för icke-småcellig lungcancer har fått godkännanden sedan den nya strategin antogs.

I utvecklingen av Tagrisso framhåller Jacob Lund även den snabba utvecklingen från klinisk studiestart i människa till det första godkännandet på lite över 2,5 år.

Godkännandet är också ett kvitto på att Astrazenecas strävanden att öka produktiviteten i forskningen har betalat av sig.

Under det första kvartalet 2016 väntar ett besked i Europa enligt en påskyndad utvärdering hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

I Japan har Tagrisso sedan tidigare beviljats prioritetsöversyn och ett besked väntas där under det första halvåret 2016.

Tidigare studier har påvisat att förekomsten av så kallade EGFR-mutationer är vanligare i Östasien än i USA. En studie från 2004 bedömde att 35 procent av de som drabbats av icke-småcellig lungcancer i Östasien bär på EGFR-mutationen.

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s