Små rörelser på Stockholmsbörsen, Ericsson och Securitas lyfte

Stockholmsbörsen inledde veckan svagt efter fredagens terrorattentat i Frankrike men återhämtningen kom snabbt. Börsen kravlade sig upp över nollstrecket och höll den nivån hela vägen fram till måndagens stängning. Förutom terrorattentatet stod budspekulationerna i Ericsson i fokus under dagen.

SIX Generalindex var vid stängning 0,4 procent högre vid 489 medan OMXS30 var 0,2 procent högre vid 1.479. Omsättningen uppgick till 15,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Citi Researchs analytiker kommenterar att efterdyningarna av attackerna i Paris kanske inte i sig kommer att leda till omedelbar omfattande marknadsvolatilitet. Det förväntas dock leda till ett antal andra konsekvenser och fungerar bland annat som en katalysator för andra länder att ansluta sig till USA, Frankrike och Ryssland genom att genomföra flyganfall mot IS-positioner.

Securitas gick fram 4,5 procent. Bolaget har uppgett att de inte har resurser för att möta den stora efterfrågan just nu i Sverige. Frankrikes president Francois Hollande meddelade också stora säkerhetssatsningar på eftermiddagen.

Handelsbanken bedömer att efterfrågan på säkerhetstjänster kommer att öka framöver. Securitas, som med god marginal är det största säkerhetsbolaget i Europa, bör märka av detta, konstaterar banken i en analys på måndagen där rekommendationen öka upprepas.

Dagens Industri rapporterade sent på fredagen att Cisco vill köpa Ericsson, något som dementerades snabbt av båda bolagen.

”Det har överhuvudtaget inte förekommit diskussioner rörande samgående eller förvärv”, uppgav Ericssons vd Hans Vestberg i ett
pressmeddelande på måndagsmorgonen.

SEB anser att uppsidan vid en eventuell budsituation troligen skulle vara lägre än tumregeln 30 procent (premie för Alcatel-Lucent 28 procent, räknat på rullande tre månader) till följd av brist på konkurrenskraftiga budgivare enligt bankens syn.

Aktiemarknaden verkade till viss del luta sig mot ordspråket ”ingen rök utan eld” och handlade upp aktien 3,4 procent.

Meda har gett en uppdatering om licensavtalet med ifrågasatta Valeant. Royaltyn från 2016 och framåt förväntas ”vara av mindre
betydelse för Meda” och förväntas generera mindre än en procent av den totala omsättningen för Meda. Samtidigt sänker Nordea riktkursen för Meda till 90 kronor, från tidigare 100 kronor. Rekommendationen sälj upprepas. Aktien tappade 1,6 procent som femte mest omsatta på Stockholmsbörsen.

Astrazeneca gick åt andra hållet och ökade 3,6 procent efter bland annat en höjd riktkurs från HSBC.

H&M:s totala försäljning, inklusive moms och i lokala valutor, ökade med 12 procent under oktober, jämfört med samma månad föregående år. Förväntningarna låg vid en total försäljningsökning om 13 procent,
enligt en enkät från SIX News/Inquiry Financial. Aktien sänktes 1,0 procent.

Fingerprint var dagens mest omsatta aktie och steg ordentligt utan några bolagsspecifika nyheter mer än att ett par insynspersoner minskat sina innehav. Eftermiddagens nyhet att Fingerprints touchsensor finns i två nya smartphones fick ingen större effekt och Fingerprint stängde 9,6 procent högre.

Dagens Industri rekommenderade sälj för SAS i måndagens tidning. Aktien var ned 1,1 procent.

Börsveckan rekommenderade köp för Cloetta och Moberg Pharma. Aktierna gick fram 2,3 respektive 7,1 procent.

Index                      Senast  I dag %   I år %

SIX Generalindex              489     +0,4     +7,2
OMX Stockholm 30             1479     +0,2     +1,0
SIX Return index              915     +0,4    +10,7
SIX Sverige cykliskt 15       423     +0,3     +6,2
SIX Sverige defensivt 15      512     +1,1    +13,8
SIX Volatilitetsindex        20,7     -0,7    +32,5

SIX Finans                    689     -0,2     +6,0
SIX Hälsovård                 396     +1,2     +6,9
SIX Industri                  599     +0,6     +9,9
SIX IT                        184     +1,3    +61,2
SIX Konsumentvaror           1408     -0,0     +9,2
SIX Råvaror                   306     +0,3     +5,4
SIX Telekommunikation         265     +1,5    -12,8
SIX Tjänster                 1333     +1,3    +31,4

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s