Bankerna avancerade under stark börsdag

Stockholmsbörsen avancerade i en hausse på tisdagen och samtliga bolag noterade på OMXS30 stärktes. Oron efter terrordåden i Paris i fredags kväll var som bortblåst. Bankerna hade en god utveckling för dagen och svarade för grovt sett en tredjedel av uppgången om OMXS30-index.

SIX Generalindex var vid stängning 2,0 procent högre vid 498 och OMXS30 var 2,4 procent högre vid 1.514.

Omsättningen var 15,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

I Tyskland noterades ett positivt utfall för konjunktur- och finansbarometern ZEW.

Nordic Capital har sålt 15 miljoner aktier i Thule, vilket motsvarar 15 procent av det totala antalet aktier i bolaget. Försäljningspriset var 105 kronor per aktie och aktien backade 3,4 procent till 106 kronor som mest handlade på hela börsen.

Som näst mest handlade aktie fanns Fingerprint Cards som också gick mot strömmen och sjönk 3,1 procent. Sektorkollegan Precise Biometrics var även de ned för dagen med 4,8 procent.

Astrazenecas konkurrent inom lungcancerfältet, Clovis Oncology, stötte igår på patrull i utvecklingen av läkemedelskandidaten rociletinib, som utvecklas mot icke-småcellig lungcancer. Clovis rasade 70 procent under gårdagen och fortsatte ned i dag. Astrazeneca steg på Stockholmsbörsen i går och det amerikanska depåbeviset fortsatte upp under måndagskvällen. Astra-aktien fortsatte upp även i dag och stärktes med 4,4 procent.

Ericsson höjdes 1,7 procent efter den senaste tidens spekulationer från i fredags om ett bud från USA-bjässen Cisco. Bloomberg rapporterade att Airtel ska lansera en lösning för video on demand från Ericsson. Vidare ska den indiska kunden BSNL öka investeringarna i sitt nät kraftigt innevarande år, capex dras upp med så mycket som 133 procent 2015/2016.

Läkemedelsbolaget Sobi har fått ett EU-godkännande för Xiapex och steg 3,3 procent.

Atlas Copco håller kapitalmarknadsdag i dag. Inför denna bekräftade bolaget sina senaste marknadsutsikter: att den sammantagna efterfrågan förväntas kvarstå på nuvarande nivå på kort sikt. Aktien ökade 2,2 procent.

Trelleborg kunde inte hänga med i indexuppgången utan steg 0,5 procent. Kepler Cheuvreux har nedgraderat sin rekommendation för aktien till behåll från tidigare köp.

Bussoperatören Nobina har vunnit upphandlingar i Stockholmsregionen värda cirka 4 miljarder kronor. Aktien steg temporärt efter beskedet men stängde oförändrat vid 35 kronor efter en svagare avslutning på dagen.

I gruvsektorn ökade krisbolaget Nordic Mines med hela 89 procent under kraftig handel, en fortsättning av de spikraka successiva uppgångarna sedan förra veckan.

PA Resources meddelade nu på morgonen att oljebolaget avser att avyttra tillgångarna och ansöka om avnotering. Aktien rasade 35 procent till 0,19 kronor.

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s