Atlas KMD gav föga nytt, gruvchefen ser potential

atlas2

Atlas Copcos vd och finanschef under KMD-presentation Foto: SIX News

Atlas Copco höll i tisdags en kapitalmarknadsdag som mer handlade om en djupdykning i service och industriteknik än några större bolagsmässiga nyheter.  De senaste marknadsutsikterna bekräftades och de finansiella målen var ”intakta”. Atlas affärsområdeschef för Gruv- och bergbrytningsteknik sade till SIX News att han fortfarande ser stora möjligheter att växa servicen även om slutmarknaderna är tuffa.

”Det finns ingen ände på hur mycket mer man kan göra. Många gruvor vill fortfarande göra, tycker vi, för mycket själva. De kan inte utrustningen, komplexiteten är stor och så vidare”, sade Johan Halling, affärsområdeschef.

Det är en upprepning av vad Halling sade vid kapitalmarknadsdagen i Charlotte, USA, i fjol. Sedan dess har gruvindustrin blivit ännu tuffare med produktionsneddragningar på många håll inom industrin. När Halling under tisdagen fick frågor om vad det betyder för servicedelen uttryckte han ingen större oro. Till sitt stöd hade Halling siffror som visade att servicen har ökat sin organiska tillväxttakt till runt 4 procent hittills i år.

”Ofta försöker vi kompensera en sänkning av produktionsvolymerna genom att ta mer av den totala servicen”, sade Halling.

Det kan till exempel innebära att man går från ett vanligt servicekontrakt, där bolaget regelbundet gör service, till ett större åtagande där man tar hand om hela maskinflottan.

”Då optimerar vi allt, men då förklarar vi att för att göra det måste vi också göra det här och här. Och då måste vi ha mer betalt.”

”Om det är lätt gjort? Gruvor har bara en sak i huvudet och det är cost of operation, till exempel vad det kostar att bryta ett ton malm. Det driver allting. Kan vi bara visa att vi kan sänka kostnaden så är det lätt. Men då måste vi också leva upp till vad vi lovar”, sade Halling.

Om bolaget inte levererar kan man dels förlora kontraktet och även i vissa fall, beroende på hur kontraktet ser ut, få kompensera kunden på något vis.

”Det är inte så vanligt, men det händer”, sade Halling och underströk vikten av att ha på fötterna när man lovar kunden något.

Ett vanligt servicekontrakt inom gruvindustrin är på tre år och när frågan restes från analytiker om huruvida kontrakt som kommer upp till omförhandling nu kan innebära sämre villkor för att tiderna är tuffare uttryckte han ingen oro. Priset är inte den första eller ens tredje saken som diskuteras, sade han.

Om Halling är positiv till möjligheterna inom service så ser det mörkare ut på andra håll, särskilt inom prospektering. ”Det är inte ens dåligt, det är helt dött”, sade han.

Slutmarknaderna för affärsområdet Gruv- och bergbrytningsteknik väntas vara tuffa på både kort och på medellång sikt. På längre sikt borde utsikterna vara ljusare om man kan vänta sig att den underutvecklade delen av världen kommer att byggas upp, sade han.

Några försök till att spå framtiden gör han dock inte. När det kommer till att försöka förutspå var mineralpriserna tar vägen så försöker jag inte ens, sade han.

Kom det då ingenting nytt på koncernnivå? Vd Ronnie Leten uppgav ändå att man inte sett några större orderavbokningar inom gruvsegmentet under fjärde kvartalet. I det tredje kvartalet kom det ett par oväntade avbokningar om cirka 300 miljoner kronor, i huvudsak relaterat till stora borriggar för dagbrott i Australien.

Sedan uppgav finanschefen Hans Ola Meyer också att man ser en liten positiv valutaeffekt i det fjärde kvartalet. Vid Q3-rapporten spådde man en neutral effekt.

Atlas marknadsutsikter är följande: den sammantagna efterfrågan för gruppen förväntas
kvarstå på nuvarande nivå på kort sikt.

”Jag ser inget skäl att tro att det nästa kvartal, det vill säga kvartal fyra, och efter det 2016, blir några större förändringar”, sade Leten om Mining och Equipment på kapitalmarknadsdagen.

Andreas Johansson, Hanna Hoikkala
andreas.johansson@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s