Råvaror i topp under dag med mindre rörelser

Stockholmsbörsen rörde sig måttligt på onsdagen. Efter inledning i en vikande tendens återhämtade sig börsen runt lunchtid för att stänga oregelbundet. Råvarusektorn tillhörde dagens vinnare.

SIX Generalindex var vid stängning upp med 0,1 procent till 498 och OMXS30-index låg stilla vid 1.514. Omsättningen var 10,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Terrororon har det senaste dygnet stigit efter att en träningslandskamp i fotboll mellan Tyskland och Nederländerna ställts in efter hot. Och under morgonen har polisinsatser gjorts i Paris med dödlig utgång för två personer och med flera arresteringar som följd. Enligt franska pressrapporter ska en av de döda vara en kvinnlig självmordsbombare, anhörig till en person misstänkt för inblandning i fredagens terrorattentat.

På makrosidan kommer dagens stora höjdpunkt i kväll då protokollet från den amerikanska centralbankens senaste penningpolitiska möte publiceras. Av protokollet hoppas marknaden få en fingervisning om tidpunkten för den kommande räntehöjningen i USA.

På den svenska marknaden håller Assa Abloy och AAK kapitalmarknadsdagar i dag.

Låskoncernen Assa Abloy tror att man i en framtid, med mer ”normala” marknader, kan nå en organisk tillväxt som är högre än 5 procent.

Det säger vd Johan Molin på kapitalmarknadsdagen. Det är en upprepning av som sagts tidigare, till exempel på telefonkonferensen efter Q4:an i februari 2013. Bakgrunden är alla de nya produkter som bolaget lanserar. Assa-aktien var ned med 0,5 procent.

AAK har ambitionen att rörelseresultatet ska nå en årlig snitt-tillväxt, CAGR, på 12 procent för perioden 2010 till 2016 procent. Just nu ligger bolaget på en nivå om en snitt-tillväxt på 10 procent. AAK:s vd Arne Frank betonar att bolaget inte ger prognoser, men sett till analytikernas konsensus skulle bolaget vara 3 till 4 månader försenade kring detta mål. Aktien steg 0,2 procent.

Råvarubolagen tillhörde dagens vinnare. Boliden stärktes 2,0 procent och Lundin Mining sågs upp 4,0 procent. Lundin Petroleum förbättrades samtidigt 5,5 procent.

Amerikanska konkurrensmyndigheter har godkänt SCA:s förvärv av Wausau Paper för cirka 4,2 miljarder kronor kontant. Transaktionen är villkorad av godkännande från Wausau Papers aktieägare och väntas slutföras under första kvartalet 2016. SCA var ned med 0,6 procent.

Elekta har fått en order från Amethyst Radiotherapy värd 28 miljoner euro. Bolaget har också fått en höjd rekommendation från Carnegie, från behåll till köp, och aktien var upp 3,4 procent.

Besqab förbättrade sitt resultat under tredje kvartalet och redovisar ökade intäkter. IT-säkerhetsbolaget Verisec redovisar en förlust för tredje kvartalet, trots ökade intäkter jämfört med samma period i fjol. Besqab steg 5,9 procent medan Verisec var ned med 0,3 procent.

Matse redovisar en försäljningsökning och något minskad förlust för det tredje kvartalet. Bolaget spår samtidigt att intäkterna för det fjärde kvartalet blir 61 miljoner kronor, vilken kan jämföras med en omsättning på 44 miljoner samma period i fjol. Bolaget har också fastställt finansiella mål där bolaget siktar på att nå 7-10 procent ebita-marginal, exklusive marknadsföring, från en region som omsätter cirka 400 miljoner kronor. Matse-aktien backade 2,9 procent.

Forskningsbolaget Neurovives förlust fördjupades markant under kvartalet, resultat före skatt uppgick till -54 miljoner kronor vilket kan jämföras med -3,8 miljoner i fjol. Detta efter ökade kostnader samt en engångspost som tas efter att bolagets läkemedelskandidat Ciclomulsion falerat i klinisk fas III. Immunicum ökade på förlusten under det tredje kvartalet och redovisar fortsatt inga intäkter. Neurovive backade 6,0 procent medan Immunicum sjönk med 7,0 procent.

Carnegie har höjt Rejlers till köp, från tidigare behåll, och aktien var upp med 6,7 procent.

Dagens industri tycker till om VBG, upp 5,7 procent och Fenix, 5,3 procent högre i dagens utgåva av tidningen. Fenix och VBG nämns i positiva ordalag.

Affärsvärlden rekommenderar köp av Kambi, aktien steg 11 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s