Sverige har gått upp till terrorhotnivå 4 – Källa till SIX

(Uppdaterad text)

Sverige har idag gått upp till terrorhotnivå 4. En irakisk man, krigstränad i Syrien, ska ”någon gång under dagen” ha tagit sig in i landet. Syftet med att ta sig in Sverige ska vara att utföra terrorhandlingar.

Det uppger en anonym källa med god insyn till SIX News nu på onsdagen. De uppgifter SIX News tagit del av är de som Säpo har delgett berörda myndigheter under dagen.

Mannen är enligt SIX uppgifter irakisk medborgare. SIX har inte kunnat bekräfta om mannen också har ett svenskt medborgarskap.

Enligt den information SIX tagit del av känner myndigheterna inte till när, var eller hur terrorhandlingen har planerats att genomföras. Det går i nuläget alltså inte att utesluta att terrorhandlingen planerats att genomföras utanför Sverige.

Säpo bekräftar för en stund sedan SIX tidigare uppgifter om att terrorhotsnivån höjts. Vid en presskonferens senare på kvällen sade Säpo-chefen Anders Thornberg också att en man har anhållits i sin frånvaro, och att en förundersökning om förberedelse till terrorbrott pågår. Övriga uppgifter har inte bekräftats av Säpo..

Däremot skriver tidningen VLT i att enligt en poliskälla beror den nu skärpta bevakningen av tidningen på att en utpekad terrorist tagit sig in i Sverige, vilket stämmer med SIX tidigare uppgifter.

Skalan över terrorhot är femgradig. Grad 4 motsvarar ett högt hot.

”Ett av skälen till höjningen är att Säkerhetspolisen har tagit emot konkret information och gjort bedömningen att vi måste agera inom ramen för vårt kontraterrorarbete. Just nu är det fullt fokus på det operativa arbetet”, skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Mattias Magnusson, tel +46 8 586 163 87
mattias.magnusson@six-group.se
http://www.blogg.six.se    @SIXNyheter
SIX News

2 thoughts on “Sverige har gått upp till terrorhotnivå 4 – Källa till SIX

  1. Ping: Säpo höjer terrorhotnivån | 4an Nyheter

  2. Ping: Förhöjt terrorhot mot Sverige | DagligaNyhetsPosten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s