Flera verkstadsbolag bland fredagens vinnare i Stockholm

Kurserna på Stockholmsbörsen letade sig uppåt under fredagseftermiddagen efter en trög förmiddag. Flera verkstadsföretag stod på vinnarlistan av företagsspecifika anledningar.

SIX Generalindex hade vid stängningen stigit med 0,5 procent till 502 medan OMXS30-index stärktes 0,6 procent till 1.522. Omsättningen var 15,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.     

I skuggan av terrorskräck och gisslandrama fortsatte därmed kurserna upp som om ingenting hade hänt. Och Dagens Industris experter tror på fortsatt uppgång på Stockholmsbörsen.

”Centralbankerna gör vad de kan för att vi ska glömma bort den verklighet vi lever i. Börsen känns helt ostoppbar”, säger DI:s börskrönikör Richard Bråse i det nya avsnittet av analyspodden.

Boliden stärktes 2,6 procent av stigande zinkpriser i kölvattnet av att kinesiska smältverk kommit överens om att minska zinkproduktionen med 500.000 ton under nästa år.

”Omfattningen av dessa neddragningar är ganska betydande. Uppgången i den raffinerade produktionen från Kina har tyngt zinkmarknaden under hela året”, säger Caroline Bain, senior råvaruekonom vid Capital Economics i London, till Reuters.

Vitvarukoncernen Electrolux kommer att hålla kostnaderna nere och sälja vitvaror som ugnar och andra produkter till låga priser om bolagets köp av General Electrics verksamhet Appliance går igenom. Det sade Electrolux-vd:n Keith McLoughlin till en domare under den pågående rättegången i USA, rapporterade Bloomberg. Aktien klättrade 3,8 procent.

Verkstadsgruppen Atlas Copcos köp av Oerlikon Leybold Vacuum såg vid en första anblick dyrt ut enligt Handelsbanken. Atlas meddelade under morgonen att bolaget betalar cirka 4,5 miljarder för vakuumverksamheten. Bolagets ambition är att höja lönsamheten i förvärvet betydligt.

”Inom några år, cirka tre år, så hoppas vi på att lönsamheten i förvärvet ska upp till en rörelsemarginal i mitten av double digit, något sådant”, sade Ola Kinnander, presschef på Atlas Copco, till SIX News. Atlas-aktien avancerade 2,4 procent.

Rezidor Hotel handlades ned 2,0 procent. På hotellet Radisson Blu Hotel Bamako i Mali pågick ett drama där islamistiska terrorister tog 170 personer som gisslan. Flera människor rapporteras ha dödats.

Ratos förvärvar finska handelsfastigheter, där enterprise value uppgår till cirka 192 miljoner euro. Aktien sjönk 0,1 procent.

Bure har sålt 7,8 miljoner aktier i Mycronic och har efter transaktionen ett innehav motsvarande 29,9 procent av kapitalet och rösterna i IT-bolaget. Samtidigt har Fjärde AP-fonden ökat innehavet i Mycronic. Bure tog sig upp 0,8 procent medan Mycronic gick upp 3,0 procent.

Astrazeneca och Sanofi har kommit överens om att ge varandra fri tillgång till 210.000 substanser. Överenskommelsen sker utan något ekonomiskt åtagande mellan parterna. Dessutom har läkemedelsbolaget utökat sin teknologiska investering vid forskningscentret i Cambridge, Storbritannien. Aktien adderade 1,4 procent.

Medivirs rapport kom in på den svaga sidan. Resultatet hamnade oväntat på röda siffror i stället för svarta samtidigt som försäljningen på 112 miljoner kronor var klart under förväntningarna. Aktien var en av dagens förlorare med en nedgång på 4,2 procent.

Lucara Diamond, som under gårdagen rusade efter nya diamantfynd vid gruvan i Botswana, fortsatte uppåt med 2,5 procent till 14,10 kronor. Dagens Industri skriver att aktien trots gårdagens uppgång framstår ”som billig i ljuset av de nya fynden”. Samtidigt höjde Swedbank sin riktkurs för aktien till 19 kronor från tidigare 15,50 kronor med en upprepade köprekommendation.

Opus Group redovisade ett resultat på sista raden som närapå halverades. Sett till omsättningen visade siffrorna dock en tillväxt på knappt 7 procent. Organiskt låg tillväxten på 3,6 procent i kvartalet och kassaflödet förbättrades. Men aktien backade 1,7 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s