Biometriföretagen mot strömmen på börsen

Stockholmsbörsen fick en trög start på veckan i linje med de ledande Europabörserna. Gruvbolagen gick i täten för nedgången i spåren av fallande metallpriser. Bättre gick det för biometribolagen som stärktes i spekulationer inför Fingerprints investeringsuppdatering den 9 december.

SIX Generalindex var vid stängningen ned med 0,2 procent till 501 och OMXS30-index sjönk 0,4 procent till 1.516. Omsättningen var 12,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen kring 13-15 miljarder. Handel sker även på andra börser.

Maurice Obstfeld, forskningschef vid Internationella valutafonden, välkomnar att Federal Reserve har signalerat att de framtida räntehöjningarna kommer att vara långsamma. Han anser dock att världsekonomin fortfarande kommer att stå inför ett osäkert läge om centralbanken vidtar en räntehöjning i december.

”Investerarna verkar mer rädda för eventuella misstag från någon centralbank än de fruktar kommande ekonomisk statistik. Jag tycker dock att centralbankerna verkar sköta sina uppgifter”, säger Jeanne Asseraf-Bitton, analyschef vid Lyxor Asset Management, till Dow Jones Newswires.

Fingerprint Cards kommer att hålla en investeringsuppdatering i Stockholm den 9 december. Där kommer bland annat en prognos för 2016 att lämnas, framgår det av en inbjudan.  Fingerprint klättrade 8,8 procent och Precise 11,3 procent.

Metallpriserna föll tillbaka, vilket tyngde gruvbolagen. Priserna kan enligt Barclays behöva falla ytterligare för att få kopparproducenterna att dra ned på utbudet och därmed återskapa balans på medellång sikt. Boliden backade 0,9 procent och Lundin Mining 4,4 procent.

Electrolux spår att domstolsförhandlingarna i USA kring förvärvet av General Electrics vitvaruverksamhet GE Appliance beräknas bli klar i december och att domstolen kommer att meddela sitt beslut i slutet av året eller under januari 2016. Vidare uppger bolaget att de kan vara beredda att förlika med det amerikanska justitiedepartementet men att inga förlikningsförhandlingar pågår i dagsläget. Electrolux sattes ned 2,3 procent.

Astrazeneca säljer rättigheterna till läkemedlet Entocort i USA till Perrigo. Läkemedelsjätten får 380 miljoner dollar av Perrigo efter transaktionen. I samma sektor meddelade Astrazenecas förre friare Pfizer att bolaget går samman med sektorkollegan Allergan i en affär värd över 150 miljarder dollar. Astrazenecas aktie sjönk 0,3 procent.

Macquarie sänker rekommendationen för Handelsbanken till undervikt, från tidigare neutral. Banken backade 0,9 procent.

Volvo repade nytt mod efter nedgången i förra veckan. Aktien tog sig upp 0,2 procent. ”Även om Volvo möter motvind på kort sikt ser vi långsiktiga värden i bolaget. Samtidigt finns det potential till positiva nyheter nu när nye vd:n Martin Lundstedt tagit över”, skriver Affärsvärldens nätupplaga i en portföljkommentar.

Börsveckan rekommenderar i det senaste numret av tidningen att köpa NCC inför  avknoppningen av Housing-verksamheten. I Skanska ser Börsveckan ett långsiktigt köpläge med ett motiverat värde på 189 kronor. NCC justerades upp 0,4 procent och även Skanska steg 0,4 procent.

Bland de mindre bolagen avancerade Bactiguard med 6,9 procent på en order från Mellanöstern. Om priset på de sålda katetrarna har ett motsvarande pris som tidigare under året skulle ordervärdet ligga på knappt en halv miljon kronor.

Swedbank uppgraderade sin rekommendation för Opus Group till köp, från tidigare neutral. Riktkursen är fortsatt 7,50 kronor. Opus handlades upp 2,5 procent till 6,10 kronor.

Consilium redovisade 26 miljoner kronor i resultat före skatt för tredje kvartalet, en ökning med 13 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Aktien handlades ned 4,5 procent.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s