Historiska lärdomar för het sektor på Pandox hotelldag

Hotell är hett på börsen just nu, med hotellfastighetsbolaget Pandox återvändande som noterat bolag tidigare i år och med en börspremiär planerad till nästa vecka för operatören Scandic. Stockholmsbörsens renodlade hotellnärvaro bestod under åren dessförinnan endast av operatören Rezidor. Därtill har bland annat fastighetsbolaget Balder gjort ett antal större hotellförvärv på senare år.

Därför var intresset extra stort när Pandox i tisdags höll sin ”hotellmarknadsdag” på Pandox-ägda Hilton Slussen i Stockholm. Det var tjugonde året i rad för eventet, som mer får beskrivas som en branschdag där Pandox redogör för aktuella hotelltrender än en bolagsfokuserad kapitalmarknadsdag.

hiltonslussen

Hilton Slussen, en av många hotellfastigheter som Pandox äger. Bild: Hilton

Vid hotellmarknadsdagen lämnade Pandox i sedvanlig ordning uppdaterade hotellmarknadsprognoser och marknadsutvecklingskommentarer. Ett av få Pandox-specifika besked var vd Anders Nissens svar till SIX gällande Pandox förvärvsagenda, där Nissen indikerar att Pandox är fortsatt intresserade av förvärv men samtidigt har uppfattningen att dagens priser vid styckesvis förvärv av storstadshotell har blivit (för? SIX anm) höga.

Pandox hotelldag 053

Pandox-vd:n Anders Nissen. Bild: SIX News

Årets hotelldagstema kan annars sägas ha kretsat kring att försöka dra lärdomar från historien, och då inte minst under de två decennier Pandox växt fram.

Göran Persson inledde med att tala om 1990-talsåren när Pandox blev till under brinnande svensk finanskris, en period när han först var finansminister för att därefter bli statsminister i 10 år. Utifrån historiens lärdomar fortsätter Persson varna för en kinesisk inbromsning, men lyfter nu också fram Tysklands demografiska utmaningar som ett betydande hot.

Pandox hotelldag 086

Göran Persson på scenen. Bild: SIX News

Persson betonade att immigrationen av unga som vill jobba och utbilda sig är en tillgång för länder som Sverige, men att nuvarande svenskt flyktingmottande ej är hållbart. Denna fråga var också huvudfokus lite tidigare på dagen när SEB:s seniorekonom Klas Eklund presenterade.

Pandox hotelldag 055

Klas Eklund, seniorekonom hos SEB. Bild: SIX News

Två mer renodlade hotellexperter var inbjudna: professorn Angela Roper och JLL:s områdeschef för hotell Arthur De Haast. Något som båda berörde var hur kinesiska hotellkoncerners internationella expansionkommer märkas av alltmer framöver.

Roper höll ett intressant föredrag kring hur hotellbranschens affärsmodeller förändrats sedan tidigt 1900-tal. De Haast fokuserade mer på hotellfastigheter som investeringstillgång, och han uteslöt att en ny prisbubbla är på gång i denna lilla och cykliska fastighetsnisch.

De högaktuella internetplattformar som utmanar hotellbranschens traditionella operatörer, såsom Airbnb, diskuterades av bland annat Anders Nissen.

För en bakgrund kring Pandox affärsmodell, se SIX News intervju från augusti.

Johan Eklund, Magnus Bernet
red@six.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s