Successiv börsuppgång i Stockholm

Stockholmsbörsen bjöd på bred och successivt utökad uppgång i torsdagens handel. På bolagsnivå tappade NCC på sina kapitalmarknadsbesked medan Sensys och Systemair levererade kvartalsmissar. Desto bättre gick det för Bravida och Kopparbergs.

Breda SIX Generalindex var vid stängning upp 0,7 procent till 501 medan storbolagsindexet OMXS30 hade ökat 1,0 procent till 1.522 . Omsättningen var 12,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Torsdagen bjöd på tre kapitalmarknadsdagar: NCC, Munksjö och Inwido.

NCC meddelade nya mål för perioden 2016-2020. Bland annat hoppas byggbolaget kunna växa 5 procent per år med en rörelsemarginal på minst 4 procent, att ställa mot att dagens marginal är cirka 3 procent.

”Vi ser ett antal möjligheter för att åtgärda marginalfrågan och ta upp den på en annan nivå, och där har vi erfarenheten i koncernen”, sade vd Peter Wågström till SIX News.

Ett oväntat, och möjligen impopulärt besked, var att NCC slopar 2015 års kontantutdelning med anledning av att man nu bekräftar att avknoppningen av bostadsbyggaren Housing blir av 2016. Utdelningspolicyn för koncernen exklusive Housing sänks samtidigt till minst 40 procent av nettoresultatet från tidigare minst hälften (då inklusive Housing).

En annan detalj som marknaden kanske hade förbisett var lex Asea-kravet att storägaren Nordstjernan inför avknoppningen behöver minska till understigande 50 procents röstandel, från dagens 63 procent – kortsiktigt något som kan innebära ett visst överhäng av NCC-aktier tills den eventuella storposten funnit nya ägare (i teorin skulle en omstämpling eller bytesaffär med A- mot B-aktier kunna vara eventuella alternativ, SIX anm).

NCC-aktien var ned 4,5 procent.

Bostadskonkurrenten JM, som har kapitalmarknadsdag i morgon, steg 1,5 procent.

Munksjö och Inwido upprepade sina tidigare finansiella mål och fick därefter se sina aktier notera +3,4 procent respektive marginella +0,5 procent.

Torsdagen bjöd även på rapporter från flera medelstora till mindre bolag.

Sensys Gatso stack här ut med en rejäl miss. Kvartalsförsäljningen var endast hälften av vad som spåddes i det enda tillgängliga kvartalsestimatet. Huvudförklaringen var att leveranser av en stororder senarelagts till 2016. Marknaden sänkte dock ändå aktien med hela 23 procent.

Inte heller Systemair, -9,6 procent, föll marknaden i smaken, då kvartalets vinst före skatt var 28 procent lägre än SIX News/Inquiry Financials analytikerkonsensus. Intäkterna var något sämre än väntat, med negativ organisk tillväxt i Västeuropa men positivt i övriga regioner.

Desto bättre gick det för Kopparbergs, +7,9 procent. Det NGM-listade bryggeribolaget nära fördubblade sitt kvartalsresultat.

Börsnykomlingen Bravida, som sysslar med installationsarbeten, växte med 6 procent organiskt i sitt första noterade kvartal, samt ökade sitt justerade rörelseresultat med knappa 15 procent. Orderingången beskrevs som fortsatt stark av bolaget. Aktien steg 4,4 procent.

Kycklingföretaget Scandi Standard meddelade att tredje kvartalet var starkt i Sverige men svagare i Danmark. Aktien föll 3,0 procent.

Fingerprint fortsatte att vara börsens mest handlade aktie, i dag med en uppgång på 2,6 procent till 547 kronor och ett nytt intradagrekord på 550 kronor. Biometriföretagets enda kända nyhet för dagen var att dess fingeravtryckssensor finns med i Huaweis smartphone Mate 8.

Bland dagens rekommendationer har Deutsche Bank har sänkt SKF till sälj från behåll, varpå kullagertillverkaren tappade 2,0 procent på den i övriga muntra börsen.

Transplantationsbolaget Xvivo har fått XPS godkänt i Kanada. Aktien steg 3,4 procent.

Från en branschdag i Lund meddelade Xvivo-konkurrenten Vivoline att man under första halvåret 2016 väntas kunna inleda Europaförsäljning av sin organbevaringsprodukt Vivodex. Aktien lyfte 15 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s