Utdelning och avknoppning i fokus på NCC:s kapitalmarknadsdag

Slopad och sänkt utdelning vägde över mot optimistiska nya mål och NCC:s aktie tappade tydligt på torsdagen. Vid börsstängningen var B-aktien ned 4,5 procent.

I samband med att NCC:s tillväxtmål för strategiperioden 2016-2020 och mer information om avknoppningen Housing lämnades under morgonen meddelade även NCC att den kontanta utdelningen för 2015 slopas i det kvarvarande bolaget.

Kanske något oväntat meddelade NCC också att utdelningspolicyn för det kvarvarande bolaget sänks till minst 40 procent av nettoresultatet, från tidigare minst hälften av nettoresultatet i NCC inklusive Housing. Detta kan ha varit en av anledningarna till finansmarknadens sura reaktion.

”Vi får på så sätt två starkare bolag”, svarade NCC:s vd Peter Wågström på en analytikerfråga om utdelningen under dagen.

Tillväxt- och marginalmålen för 2016-2020 var annars åt det positiva hållet. Målet är att NCC ska växa med i genomsnitt 5 procent per år samtidigt som rörelsemarginalen ska förbättras från dagens cirka 3 procent till minst 4 procent. Peter Wågström ser potential för tillväxt inom bostadsbyggande och bostadsrenoveringar. Även när det gäller marginalerna finns det ”möjligheter” sade han till SIX News.

”Vi ser ett antal möjligheter för att åtgärda marginalfrågan och ta upp den på en annan nivå, och där har vi erfarenheten i koncernen. Vi vet vad vi har gjort tidigare men vet också vad vi har åstadkommit i Danmark genom att ha ett fokuserat arbetssätt och fokus på vad som ska levereras. På det ser vi också möjligheter inom ett antal segment där vi inte har så stor andel i dag som vi kan addera till.”

När det gäller avknoppningen Housing framkom inte mycket mer än att en notering sker relativt omgående när, och om, aktieägarna godkänner avknoppningen vid stämman i april. Vid avknoppningen kommer det nya bostadsutvecklingsbolaget att få ett eget kapital motsvarande värdet av markportföljen, som var 5,3 miljarder kronor den 30 september.

”Vi får återkomma om finansiella mål”, sade Ann-Sofie Danielsson, finanschef för den framtida avknoppningen Housing.

Mattias Magnusson
mattias.magnusson@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s