Uppköp och nynotering i fokus på börsen

Veckan började med optimistiska tongångar och hög omsättning på Stockholmsbörsen. Kursvinnare var ett bolag som handlades för första gången och ett annat som verkar vara på väg att lämna den svenska aktiemarknaden.

SIX Generalindex var vid stängningen upp 1,1 procent till 508 medan OMXS30-index ökade 0,9 procent till 1.536. Omsättningen var 28,7 miljarder kronor. Omsättningen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder men drogs i dag upp av bland annat uppköpsbud och nynotering.

”Årets rekordmånga börsnoteringar, höstens starka börs och talet om bättre konjunktur lockar nu privatpersoner till börsen på ett tidigare aldrig skådat sätt. Inte ens terrordåden i Paris fick sparare att tveka. Intresset stärks ytterligare av att börsen brukar vara en stark vintersport”, skriver sparekonomen Claes Hemberg i ett pressmeddelande från Avanza.

När november summeras steg kurserna med 3,7 procent. Den kommande månaden, december, brukar vara en stark månad. De senaste elva åren har avkastningen i december varit positiv tio gånger.

Måndagen var budintensiv. Nederländska Randstad har lagt ett rekommenderat kontantbud på Proffice. Erbjudandet uppgår till 25 kronor per aktie, och värderar Proffice till cirka 1,65 miljarder kronor. Proffice rusade med 26 procent till 25 kronor. I bemanningssektorn gick även Poolia upp 8,6 procent.

Vidare har EQT köpt 63 procent av kapitalet i IFS för 362,50 kronor per aktie och lägger nu ett budpliktsbud på resterande aktier till samma pris. EQT tror inte det blir några problem med att få igenom detta, säger man till SIX News. IFS B-aktie steg 0,8 procent till 364,50.

Omsorgsbolaget Attendo som premiärnoterades på Stockholmsbörsen rusade 40 procent till 70 kronor från utförsäljningskursen 50 kronor. Noteringen blev övertecknad men alla i allmänheten och Attendo-anställda som tecknade sig för aktien tilldelades ”minst 100 aktier” vardera.

ICA Gruppen växte i en lägre takt än marknaden i det andra och tredje kvartalet i år efter att HUI reviderat upp sina branschsiffror för kvartalen. För det andra kvartalet i år justerade HUI upp marknadens tillväxt från 1,7 till 3,0 procent och för det tredje kvartalet justerades siffran från 2,9 till 4,2 procent. Samtidigt har ICA gruppens sedan tidigare rapporterade tillväxt lämnats oförändrad. Aktien reagerade klart negativt på nyheten, ned 3,6 procent, trots att ICA:s faktiska försäljning under perioden inte har ändrats.

”Vi har fortsatt en ambition att växa snabbare än marknaden och ta marknadsandelar. Sett över en längre period kan vi fortfarande säga att så är fallet. Sedan exakt vad som har hänt i år och varför det ser ut så här just nu får bli föremål för en mer noggrann analys”, sade ICA Gruppens IR-direktör Frans Benson till SIX News.

Inom oljesektorn uppgav Lundin Petroleum att Edvard Grieg-fältet inledde produktion i lördags. Aktien avancerade 3,2 procent.

I fredags inträffade Black friday, ett shoppingfenomen som har sin grund i USA men som spridits till Sverige. Black friday ses traditionellt som en start på julhandeln. Qliro Group uppger att Black friday varit bolagets mest intensiva dag någonsin, och att man haft rekordförsäljning över hela gruppen. Totalt genererade sajterna en nettoförsäljning på cirka 180 miljoner kronor. Aktien steg 1,3 procent.

Vivo annonserade på måndagen sina nya Android smartphones X6 och X6 Plus, i vilka Fingerprints touchsensor FPC1035 har integrerats. Fingerprintaktien klättrade 9,7 procent.

Precise Biometrics produkt för fingeravtrycksigenkänning i mobila enheter, Precise BioMatch Mobile, har genom samarbetet med Fingerprint Cards (FPC) integrerats i två nya smartphones från en kinesisk tillverkare. Aktien pressades upp 13 procent.

På rekommendationsfronten höjer JP Morgan rekommendationen för tobaksbolaget Swedish Match till övervikt, från tidigare undervikt. Aktien adderade 1,2 procent.

Börsveckan rekommenderar köp av Bilia, Kambi och Oriflame. Dagens industri rekommenderar köp av Nolato. De fyra aktierna steg alla mer än index.

Kansas Holding har sålt hela innehavet i Scandi Standard. Kycklingaktien matades upp 3,9 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s