Stockholm stängde nedåt på tisdagen

Stockholmsbörsen stängde nedåt på tisdagen, i linje med de flesta börserna i Europa. Dagen har kantats av en rad inköpschefsindex, och på bolagsnivå rekommendationer.

SIX Generalindex hade vid stängning minskat 0,1 procent till 507 medan OMXS30-index backade 0,4 procent till 1.531. Omsättningen var 19,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Den pågående veckan är full av statistik, och kronan på verket blir jobbdatan för november. Den offentliggörs på fredagen. I veckan, torsdag, väntas också ECB komma med någon form av ytterligare stimulansåtgärder och sänka inlåningsräntan.

Kinas inköpschefsindex, både CFLP och Caixin, höll sig fortsatt under den gräns som indikerar expansion, 50, i november. Det pekar mot en dämpad ekonomisk tillväxt i kvartal fyra, skrev senare Commerzbank.

Sveriges inköpschefsindex för tillverkningssektorn steg till säsongsrensade 54,9 i november, från reviderade 53,4 i oktober. Utfallet var bättre än analytikernas snittförväntningar vid 54,0 enligt SIX News enkät.

Utfallet i USA blev klart lägre än väntat och indikerar en avmattad ekonomisk aktivitet jämfört med månaden innan. Detta enligt amerikanska Institute of Supply Management, ISM. Inköpschefsindex enligt Markit inkom i stället över förväntan och visade på en ökad ekonomisk aktivitet.

Electrolux meddelade sent i går att dess positiva utveckling på marknaderna för de största affärsområdena Vitvaror EMEA och Vitvaror Nordamerika väntas fortsätta under 2016, samt att den globala efterfrågan på vitvaror bedöms öka något. Vidare spår vitvarukoncernen valutamässiga transaktionseffekter på cirka -1,5 miljarder kronor under 2016. Electrolux-aktien backade 1,5 procent.

Läkemedelsbolaget Meda avyttrar tillverkningsenheten Euromed i Spanien för 82 miljoner euro kontant. Transaktionen bedöms påverka lönsamheten positivt. Aktien steg 1,8 procent.

Trelleborg förvärvar av Standard Tyres Group, ett Brasilien-baserat privatägt företag inom industridäck som omsatte 100 miljoner kronor 2014. Trelleborg adderade 0,6 procent.

Citi Research har gått igenom den svenska verkstadssektorn. Flera bolag fick ändrade riktkurser, såsom Alfa Laval och Atlas Copco. Men Citi återupptog också bevakningen av två bolag. ABB fick rekommendationen sälj varpå aktien tappade 2,3 procent. Electrolux fick också rekommendationen neutral.

Bland telekomleverantörerna höjde Credit Suisse rekommendationen för Nokia, +2,2 procent, till outperform från tidigare neutral medan Ericsson, -2,4 procent, fick rekommendationen sänkt till underperform från tidigare neutral.

Och Nomura ändrade sin syn på svenska telekomoperatörer: TeliaSonera, +0,6 procent, höjdes till köp från tidigare neutral medan Tele2, -0,7 procent, sänktes till neutral, från tidigare köp.

Oljebolaget Lundin Petroleum, -2,6 procent, har placerat sig som ett av de svagaste OMXS30-bolagen i dag. Carnegie sänkte till sälj, från behåll.

Den på senare tid mycket volatila Nordic Mines-aktien backade 3,7 procent efter att ha stigit över 30 procent. Gruvbolaget meddelade att emissionslikviden på cirka 80 miljoner är inbetald.

Hanna Hoikkala
mailto:hanna.hoikkala@six-group.se
@SIXNyheter
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s