Svart dag för europeiska stålsektorn

Masugn Foto: ArcelorMittal

Ljusbågsugn      Foto: ArcelorMittal

Investmentbanken Citi varnar i dag för en förlängd nedgång i stålcykeln som kan bli djupare än vad som var fallet på 90-talet. Banken drar också tillbaka sitt köpråd på den franska ståljätten ArcelorMittal vilket fick aktien att rasa och bidrog till press på stålsektorn. På hemmaplan släppte Handelsbanken och Nordea negativa analyser på SSAB som trycks ned ordentligt.

Citi släppte i dag en global stålrapport där banken har gjort historiska jämförelser med nuvarande konjunkturcykel samt tittat närmare på utsikterna för kapacitetsstängningar i Kina.

Analysen pekar på en förlängd nedåtgående cykel som kan bli djupare än på 90-talet i spåren av Rysslandskrisen då priserna sjönk med totalt 76 procent under en elvaårsperiod. Citi gör bedömningen att det mest sannolika är att det inte kommer att hända så mycket med kapacitetsneddragningar i Kina. Därför kommer sannolikt trycket på producenter utanför Kina att genomföra kapacitetsåtgärder att öka, något som också kommer ge att ökat beroende av stöd genom protektionistiska åtgärder.

Citi höjde ArcelorMittal till köp från sälj i början av oktober då man gjorde bedömningen att det var värt att ta risken att gå in för tidigt i aktien. Nu konstaterar man att gjorde en felbedömning då aktien sänks från köp till neutral.

ArcelorMittals aktie var i dag en av dagens stora förlorare med ett kursfall på 7,5 procent. Även andra bolag i sektorn noterade rejäla kursfall. ThyssenKrupp tappade 2,7 procent, Salzgitter backade 1,3 procent och Stockholmsnoterade SSAB rasade 6,5 procent.

Också svenska mäklarhus har varit ute med analyser i dag. Handelsbanken har mot bakgrund av prisutsikterna på stål i Europa dragit ned rekommendationen på SSAB till minska från köp, Utsikterna för 2016 bedöms som ovissa. Nordea upprepade på sin kant sitt säljråd och sänkte riktkursen till 28 från 30 kronor. De ser risk för ytterligare neddragningar av konsensusestimat framöver.

Tung dag för SSAB:s A-aktie, men fortfarande inte nere på årslägsta från september.

Tung dag för SSAB:s A-aktie, men fortfarande inte nere på årslägsta från september.

Stålpriserna har, som SIX News löpande under hösten rapporterat, fallit kraftigt under hösten och de flesta standardstålsorterna ligger på eller i närheten av årslägsta.

Också på insatsvarusidan faller priset på järnmalm betänkligt. Enligt The Steel Index sjönk benchmarkpriset i dag med 2,4 procent till 40,6 dollar per ton, också det årslägsta men också den lägsta nivån i deras mätningar sedan slutet av 2008.

Lars Johansson
SIX News
lars.johansson@six-group.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s