Börsen avslutar veckan på minus, OMXS30 -1,1 %

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde med tydliga nedgångar. Sammantaget för hela veckan var Stockholmsbörsen ned 2,4 procent. Besvikelsen från ECB-beskedet på torsdagen, högre räntor efter amerikansk jobbdata tillsammans med oljekartellen Opecs ställning kring produktionen framöver blev för mycket för investerarna.

SIX Generalindex var vid stängning 1,0 procent lägre vid 496 medan OMXS30 var 1,1 procent lägre vid 1.485. Omsättningen uppgick till 18,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Den amerikanska jobbstatistiken för november var starkare än väntat. Flera bedömare är efter statistiken säkra på att USA:s centralbank Federal Reserve kommer att höja styrräntan vid beskedet i mitten av december.

Utfallet satte press på den redan pressade Stockholmsbörsen som handlats lägre sedan den europeiska centralbanken lämnade sitt penningpolitiska besked på torsdagen. Styrräntan lämnades oförändrad medan inlåningsräntan sänktes ytterligare. Samtidigt ansågs centralbankens beslut att inte fläska på mer fler stimulanser som en besvikelse.

Oljepriset backar i spåren av oljekartellen Opecs möte i dag. Reuters uppgav att produktionsmålstaket höjdes till 31,5 miljoner fat om dagen och Dow Jones Newswires uppgav att kartellen behåller nuvarande produktionstakt på 30 miljoner fat per dag. Bland oljebolagen på Stockholmsbörsen sjönk Lundin Petroleum 2,8 procent, Enquest 3,6 procent och Africa Oil 1,8 procent.

Bland de övriga bolagen på den svenska börsen handlades medicinteknikbolaget Elekta 3,6 procent högre efter att ha presenterat en positiv delårsrapport på morgonen. Resultatet före skatt låg 24 procent över förväntningarna i SIX News/Inquiry Financials enkät.

”Ett stabilt kvartal och vi levererar kanske något bättre än vad vi hade trott. Det är vi väldigt glada över. Det känns som vi har fått en stabilitet i bolaget och att vi är på rätt väg”, säger Tomas Puusepp till SIX News.

Hexagon höll i dag kapitalmarknadsdag och har i samband med denna meddelat att de räknar med en tillväxt på 6-9 procent i fjärde kvartalet. Hexagon upprepar målet om att under nästa år nå en försäljning på 3,5 miljarder euro och en rörelsemarginal på 25 procent. Aktien föll 2,9 procent.

Skogsbolaget Billerud Korsnäs aviserade att produktionsstörningar kommer att leda till engångskostnader på 165 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Aktien backade 4,6 procent.

Stockholmsbörsen har meddelat att kursraketen Fingerprint Cards tar plats i OMXS30-index från den 4 januari. Samtidigt lämnar MTG indexet. Fingerprint var i dag upp 3,1 procent efter att under dagen noterat ett nytt all-time-high på 675 kronor. MTG sjönk 1,0 procent.

Ett antal rekommendationer noterades i nyhetsflödet. Sandvik sjönk 3,1 procent efter att JP Morgan dragit ned rådet till undervikt från neutral.

En annan förlorare var Securitas som föll 2,2 procent efter att SEB sänkt till sälj från behåll.

Carnegie har sänkt ÅF till behåll från köp. Aktien var ned 0,8 procent.

Jefferies däremot har höjt Atlas Copco till köp från tidigare behåll. Aktien var oförändrad vid stängning.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s