Opec håller produktionen på nuvarande nivåer

Olja

Oljetunna. Foto: Pexels.com

Opec kommer att hålla produktionen på nuvarande nivåer, och omvärdera situationen igen i januari eller februari. Enligt Iraks oljeminister har Opec inte längre något produktionstak. Detta enligt Dow Jones Newswires.

Uppgifterna stämmer inte överens med Reuters rapport från tidigare under fredagen, där det hävdades att produktionen skulle höjas till 31,5 miljoner fat per dag.

Emma Richards vid BMI Research konstaterar att Opec ”sparkat konservburken framför sig”, det vill säga sköt beslutet på framtiden.

Flera medlemmar ska ha drivit på hårt för en produktionssänkning. Ett internt Opec-dokument granskat av The Wall Street Journal visade att om produktionsnivån hölls intakt så skulle det fortfarande finnas ett överutbud om 700.000 fat per dag år 2016.

Aberdeen pekar i en kommentar på att Opec-medlemmar räknar med att utbudet i allt större grad kommer att komma från just Opec-medlemmar.

”De försöker inte bara minska produktionen från icke-medlemmar. Jag tror att de försöker se till att den dör ut för en del av det amerikanska utbudet”, uppger Aberdeen.

Opecs produktionsmål har varit ungefär 30 miljoner fat per dag. Inför mötet bedömde Commerzbank att det kunde komma att höjas med 1 miljon fat per dag när Indonesien kommer med i kartellen.

Och enligt DJN återvänder Indonesien till Opec efter sju års uppehåll.

Vad gäller Iran uppgav man vid en presskonferens att landet kommer att börja leverera olja till marknaden, men man vet inte när. Iraks oljeminister Adel Abdul-Mehdi uppgav att man inte kan specificera något produktionstak innan det är klart hur mycket Iran kan producera när sanktionerna lyfts. Vänta och se, var beskedet från Abdul-Mehdi.

Opecs ordförande Abdalla Salem el-Badri kommer att fortsätta i sin roll sex månader till, fram till slutet av juli då en ny ordförande kommer att väljas.

Hanna Hoikkala
hanna.hoikkala@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s