Electrolux mot strömmen i Stockholm efter avbruten USA-affär

Stockholmsbörsen inledde veckan med att stiga. Electrolux gick dock mot strömmen efter att affären med GE Appliances gått i stöpet.

SIX Generalindex ökade 0,7 procent till vid 499 medan OMXS30 var 0,6 procent högre vid 1.495. Omsättningen uppgick till 16,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Electrolux-aktien rasade 13 procent till 207 kronor efter att General Electric oväntat nog dragit sig ur affären kring bolagets vitvaruverksamhet. Affären, som var föremål för amerikansk domstol, fick ett bryskt avslut när säljaren beslutat att de ska utvärdera andra möjligheter.

Enligt en analytiker SIX News talat med bör aktiekursen gå ned ytterligare, räknat på vad Electrolux kan tjäna nästa år utan förvärvet. Analytikern säger också att han inte skulle bli förvånad om vd:n Keith McLoughlin avgår:

”Min tolkning är att han har varit väldigt engagerad i den här affären och varit väldigt aktiv från början. Nu när affären inte blev av så vet jag inte om han vill stanna kvar.”

Ericsson tog en order från Roshan i Afghanistan och förnyade ett tjänstekontrakt med brittiska MBNL. Vidare ska den kinesiska kunden China Unicom skynda på utbyggnaden av sitt LTE-nät. Aktien sköt upp 1,2 procent.

Skanska, som höll kapitalmarknadsdag, handlades 0,8 procent högre. Byggbolaget presenterade finansiella mål för perioden 2016-2020, som i stort sett var desamma som för fyraårsperioden dessförinnan. Skillnaden var att den övre delen i intervallet plockats bort.

”Vi tyckte att det var lite onödigt att sätta en övre gräns, det är inte förbjudet att ha en högre siffra”, sade Skanskas vd Johan Karlström till SIX. Att undvika förlustprojekt är en nyckel för att uppnå målen framåt, uppgav han vidare.

Astrazeneca drar nu igång de första studierna i samarbetet med Celgene kring durvalumab, en immunterapi mot flera blodcancerformer. Aktien handlades 1,4 procent högre.

Mest handlad var Fingerprint Cards som sjönk 4,7 procent. På onsdag ska bolaget lämna sin försäljningsprognos för 2016 vilken tilldrar sig mycket stort intresse på aktiemarknaden.

SSAB sjönk 3,5 procent och noterade nytt årslägsta under dagen. I nyhetsflödet noterades att Carnegie sänkt riktkursen  till 22 kronor med bibehållen rekommendation sälj. HSBC sänkte också rekommendationen på sektorkollegan ArcelorMittal från köp till behåll. Järnmalmspriset föll ytterligare under dagen.

Vindkraftsprojektören Eolus, +1,6 procent, säljer två vindparker till MEAG, kapitalförvaltare åt Munich Re, för totalt 425 miljoner kronor.

I rekommendationsflödet har Handelsbanken sänkt Husqvarna, -1,4  procent, till öka-rekommendation, från tidigare köp.

Dagens Industri köprekommenderade byggmaterialbolaget Lindab, +5,1 procent.

Börsveckan köprekommenderade bland annat Dist IT, +5,2 procent, och D. Carnegie, +3,1 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s