Storbolagsindex på årsminus efter brett fall

Stockholmsbörsen föll rejält i tisdagens handel med finans, råvaror och verkstad som särskilt svaga sektorer. Nedgångarna följde nya svaga konjunktursignaler från Kina liksom dystra signaler från gruvsektorn.

SIX Generalindex var vid stängningen 2,3 procent lägre vid 487 och OMXS30 2,6 procent lägre vid 1.455. Det senare indexet har nu halkat ned till minus 0,7 procent hittills i år.

Omsättningen uppgår till 18,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Kinesisk handelsbalansstatistik kom i dag i fokus då den pekar på en fortsatt trög utveckling för landets ekonomi. Överskottet i handeln kom in svagare än väntat där exporten var ned för femte månaden i rad.

Till oron för svagare tillväxt i Kina lades nya dystra signaler från gruvsektorn då såväl Anglo American och Rio Tinto aviserade sänkta kapitalinvesteringar. Det förstnämnda bolaget meddelade också slopad utbildning. Därmed fortsätter den negativa trend som har setts i gruvbolagens investeringsplaner under flera år.

De stora gruvbolagen i London sjönk rejält över hela linjen och i Stockholm var Boliden ned 3,6 procent medan Lundin Mining tappade 2,2 procent.

Sandvik och Atlas Copco, som är stora leverantörer av gruvutrustning, föll med 3,5 respektive 4,0 procent.

Bland övrig tung industri var stålbolaget SSAB ned 3,5 procent efter att under dagen ha noterat ett nytt årslägsta. Även denna sektor gick mycket svagt i Europa, bland annat sjönk ArcelorMittal med 5,3 procent.

Brentoljan som fallit rejält i spåren av Opecs möte i fredags, där beslut togs om att inte minska produktionen, var i dag upp något vid halv sextiden. Lundin Petroleum avancerade 0,8 procent.

Kvar i oljesektorn kom Enquest med en produktionsuppdatering. Enligt oljebolaget ökade novemberproduktionen med 26 procent jämfört med i fjol. Vidare ska den 18 november varit den första dagen med en produktion på överstigande 50.000 fat per dag. Aktien ökade 4,1 procent.

Efter gårdagens bomb om att köpet av GE Appliances inte blir av sänks nu rekommendationen för Electrolux till sälj, från behåll, av Nordea. Carnegie anser däremot aktien vara köpvärd nu (tidigare neutral). Citi Research nöjde sig med att sänka riktkursen från 261 till 213 kronor, med fortsatt neutral-rekommendation. Electrolux var ned 1,8 procent till 203,30 kronor.

SEB Equity har gått igenom flera fastighetsbolag: Wihlborgs och Castellum sänks till sälj medan Hufvudstaden och Klövern sänks till behåll. Wihlborgs sjönk 2,1 procent, Castellum trycktes ned 3,0 procent, Hufvudstaden retirerade 2,6 procent och Klövern handlades ned 4,4 procent.

I banksegmentet var det brett nedåt med bland andra Handelsbanken som sjönk 3,5 procent.

Fingerprint Cards, som var mest omsatta aktie i Stockholm, slutade dagen 0,5 procent lägre. I morgon håller Fingerprint Cards en investeraruppdatering, något som många väntar på. Dagens Industri spår att det kommer en försäljningsprognos på 6-8 miljarder kronor för 2016.

Efter stängning i går bjöds det på följande nyheter: Morgan Stanley sänker rekommendationen för Elekta till undervikt, från jämvikt med riktkurs 68 kronor. Aktien rörde sig nedåt med 4,0 procent.

Under morgonen redovisade Sectra sina siffror för bolagets andra kvartal, perioden augusti till oktober. Resultatet hamnade ungefär i linje med motsvarande period under fjolåret, nettoomsättningen ökade men orderingången minskade. Sectra sänktes 3,5 procent.

Vitrolife placerar sig högt upp på listan för mest omsatta aktier efter att en storpost om 5,1 procent av kapitalet och rösterna internmäklats på SEB Enskilda strax efter lunch. Aktien dalade ned 0,7 procent.

Farstorps Gård har sålt 2 miljoner aktier i Hansa Medical till investerare. Vd Göran Arvidsson köpte 30.000 aktier. Priset blev 26,25 kronor per aktie. Hansa Medical föll 12,50 procent till 25,90 kronor.

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 487 -2,3 +6,9
OMX Stockholm 30 1455 -2,6 -0,7
SIX Return index 912 -2,3 +10,5
SIX Sverige cykliskt 15 413 -2,1 +3,7
SIX Sverige defensivt 15 524 -1,8 +16,6
SIX Volatilitetsindex 21,5 +13,9 +37,8
SIX Finans 687 -2,6 +5,6
SIX Hälsovård 410 -1,7 +10,7
SIX Industri 595 -2,6 +9,0
SIX IT 197 -1,7 +72,6
SIX Konsumentvaror 1384 -2,2 +7,3
SIX Råvaror 299 -1,8 +2,8
SIX Telekommunikation 264 -2,2 -13,1
SIX Tjänster 1353 -1,5 +33,4

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s