Klar nedgång, Fingerprint avslutade på minus

Stockholmsbörsen stängde klart nedåt efter att en majoritet av storbolagen på OMXS30-listan haft en negativ utveckling under dagen. Handlarfavoriten Fingerprint avslutade dagen på minus efter dramatik kring bolagets guidning för 2016 som läckte ut i förväg.

De ledande börserna i Europa avslutade även de på lägre nivåer medan börserna i USA noterade en blandad på onsdagen.

SIX Generalindex var vid stängning 0,8 procent lägre vid 484 och OMXS30 var 1,0 procent lägre vid 1.441. Omsättningen uppgick till 24,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Sämst gick det för telekomsektorn i dag med en sektornedgång på 1,5 procent. Bland bolagen var Tele2 ned 2,1 procent och Teliasonera ned 1,3 procent. Råvaror höll sig flytande.

Fingerprint Cards välbevakade prognos för 2016 och framåt som skulle presenteras i dag kom oväntat ut före utsatt tid vilket orsakade både förvirring och handelsstopp. Av prognosen framgick bland annat att bolaget räknar med en omsättning på 6,5-8,5 miljarder kronor nästa år samt att rörelsemarginalen för 2016 spås bli högre än andra halvåret 2015. Handeln återupptogs till slut och aktien har rört sig som en bergochdalbana under dagen. Vid stängning var aktien ned 4,7 procent.

I en helt annat sektor rapporterade Clas Ohlson under morgonen ett resultat för sitt andra kvartal som var något bättre än väntat och en försäljning i november som också den var något bättre än väntat. Swedbank bedömde i ett marknadsbrev att estimaten behöver komma upp efter rapporten. Aktien steg 3,3 procent.

Electrolux tappade 1,1 procent. Bolaget betalar uppbrottsavgiften på knappt 1,5 miljarder kronor till General Electric och inleder ett besparingsprogram som ska spara 120 miljoner kronor per år inom dammsugare och småapparater. Vidare har Barclays sänkt sin rekommendation för aktien till undervikt från jämvikt.

Utöver Electrolux har Barclays sänkt rekommendationerna för SKF och Sandvik. SKF sänks ett steg till jämvikt och Sandvik ett steg till undervikt. Aktierna sjönk 0,2 respektive 1,1 procent.

Avanza steg 1,9 procent trots att Nordea har sänkt sin rekommendation till sälj från behåll. Nordnet gick åt samma håll och steg 1,4 procent efter att Nordea höjt riktkursen.

Av morgonens makroekonomiska statistik gick det att utläsa att inflationen i Kina på 1,5 procent var ungefär som väntat och att både exporten och importen i Tyskland sjönk mer än väntat.

I Sverige indikerar Teknikföretagens konjunkturbarometer en svag avslutning på året samtidigt som Prosperas undersökning av inflationsförväntningarna visar att de tillfrågade alltjämt tror på ett inflationsutfall under Riksbankens mål.

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 484 -0,8 +6,1
OMX Stockholm 30 1441 -1,0 -1,6
SIX Return index 905 -0,8 +9,6
SIX Sverige cykliskt 15 413 +0,1 +3,5
SIX Sverige defensivt 15 520 -0,7 +15,7
SIX Volatilitetsindex 21,8 +1,4 +39,8
SIX Finans 683 -0,6 +4,9
SIX Hälsovård 409 -0,3 +10,4
SIX Industri 591 -0,6 +8,4
SIX IT 196 -0,8 +71,2
SIX Konsumentvaror 1370 -1,0 +6,2
SIX Råvaror 299 +0,0 +2,8
SIX Telekommunikation 260 -1,5 -14,4
SIX Tjänster 1337 -1,2 +31,8

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s