Fingerprint pressades av nedgradering, OMXS30 -0,5 %

Stockholmsbörsen noterade ännu en nedgångsdag och den svenska aktiemarknaden gick sämre än omvärldsbörserna. I nyhetsflödet utmärkte sig Sandvik som tog ytterligare engångskostnader till följd av en svagare utveckling i Kina.

SIX Generalindex var vid stängning 0,5 procent lägre vid 481 medan OMXS30 var 0,5 procent lägre vid 1.433. Omsättningen uppgick till 17,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

”December månad har överraskat med en större börsnedgång, men det finns hyggliga chanser att det snart vänder upp igen. En stark USA-konjunktur och fortsatt återhämtning i Europa talar för det”, skriver Privata Affärers Magnus Alfredsson i en färsk krönika.

Verkstadsbolaget Sandvik ska göra ytterligare besparingar och nedskrivningar i vad man kallar ”den sista fasen av programmet för optimering av försörjningskedjan”. I praktiken innebär det bland annat en total engångspost på 1,55 miljarder i det fjärde kvartalet. Sandvik hänvisar till främst en svagare utveckling i Kina.

Sandvik ökade 0,1 procent. I verkstadssektorn förbättrades även Atlas Copco 0,1 procent och SKF 0,9 procent.

Fem mäklarhus tycker, enligt Bloomberg, att SSAB har störst kurspotential, riktkurs i förhållande till aktuell börskurs, av börsens OMXS30-aktier. SSAB-aktien klättrade 4,5 procent.

Fingerprint föll 9,3 procent till 553 kronor sedan Carnegie sänkt rekommendationen från köp till behåll. Riktkursen sänktes till 570 kronor från 680 kronor. Carnegie presenterade även två olika scenarier. Ett bullcase där det finns uppsida till 750 kronor om Fingerprint får design wins från Samsung medan nedsidescenariot är ökad konkurrens och rejält förlorad marknadsandel, inget Samsung och inget smartcard-genombrott. I detta scenario finns det nedsida till 350 kronor per aktie, enligt Carnegie.

Stockholmsbörsens andra biometriföretag, Precise, pressades ned 9,2 procent.

Dagligvarukedjan Axfood tappade 3,4 procent. Det är orimligt att Axfood värderas lika högt som H&M, skriver SvD Näringslivs Peter Benson. Axfoods lönsamhet är bra men bolaget ligger efter inom onlinehandeln och bolaget kan tappa delar av omsättningen till aktörer som Mathem och Mat.se, resonerar han. Bolagets nuvarande aktiekurs rymmer dock inte motgångar, menar Benson som sätter sälj på aktien.

Nordea inledde bevakning av den svenska spelsektorn. Betsson fick rekommendationen köp och aktien steg 1,4 procent.

Lundin Mining var upp 0,1 procent. Styrelseledamoten Catherine Stefan har köpt på sig 30.000 aktier i bolaget, enligt den kanadensiska insynslistan.

Creades har sålt 125.000 aktier i Proact via en kapitalförsäkring. Nu uppgår innehavet till 3,7 procent av kapitalet och rösterna. Proact var ned 1,9 procent.

SAS-aktien lyfte 6,8 procent. Flygbolagens branschorganisation IATA höjer sin vinstprognos för flygbolagssektorn globalt. För helåret 2015 spås nu en nettovinst på 33 miljarder dollar, jämfört med juniprognosen om en vinst på 29,3 miljarder. För 2016 spås nettovinsten globalt öka till 36,3 miljarder. Lägre oljepriser, stark passagerarefterfrågan och effektivitetsåtgärder nämns som bidragande till de ökade vinsterna.

Handelsbanken drog upp rekommendationen för Elekta från öka till köp. Aktien gick fram 2,0 procent. Mot bakgrund av den höjda rekommendationen tar aktien plats i bankens ”Aktieportföljen” på bekostnad av Getinge. Getinge-aktien böjdes ned 1,2 procent.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       481   -0,5   +5,5
OMX Stockholm 30       1433   -0,5   -2,1
SIX Return index       901   -0,5   +9,0
SIX Sverige cykliskt 15    410   -0,3   +2,9
SIX Sverige defensivt 15   518   -0,3  +15,1
SIX Volatilitetsindex    22,9   +5,0  +46,8

SIX Finans          679   -0,6   +4,4
SIX Hälsovård         409   -0,2  +10,2
SIX Industri         590   -0,2   +8,1
SIX IT            192   -2,0  +67,8
SIX Konsumentvaror      1356   -1,1   +5,1
SIX Råvaror          299   +0,1   +2,9
SIX Telekommunikation     259   -0,3  -14,7
SIX Tjänster         1345   +0,6  +32,6

Mikael Östman
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s