Astrazeneca deltar i regeringssatsning på proteinforskning

Regeringe2

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Peter Wallenberg Jr från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse tillsammans med Pascal Soriot, koncernchef på Astrazeneca, presenterade i dag en satsning nära en miljard på forskning på proteiner och biologiska läkemedel.

I dag lanserade regeringen tillsammans med Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och Astrazeneca en miljardsatsning på ett nationellt program för forskning inom proteiner och biologiska läkemedel.

”Satsningen ska göra Sverige till en ledande nation inom proteinforskning. Detta genom ett samarbete mellan industri, akademi och privat finansiering”, sade Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Satsningen kan ses som tre delar där den första delen utgör en fortsättning på Proteinatlasen, internationellt känt som the Human Protein Atlas, en miljardsatsning som finansierades av Wallenbergsstiftelsen under ledning av KTH-professorn Mathias Uhlén. Den andra delen av satsningen är att bygga upp en plattform för forskning inom proteiner och biologiska läkemedel med bas på KTH och den tredje, där Astrazenecas deltagande är tydligare, är att upprätta en produktionsanläggning för tillverkning av biologiska läkemedel.

Flera aktörer står bakom finansieringen av det nationella programmet. Astrazenecas del består till störst del av forskare som allokeras till forskningscentret, som kommer att vara baserat på Kungliga tekniska högskolan. I dag handlar det om 5-10 forskare men det kan bli fler framöver. Rent pengamässigt kommer Astrazeneca att bidra med 30 miljoner kronor under tre år till programmet. Därefter kommer 160 miljoner kronor från akademin och ytterligare 320 miljoner kronor från Alice och Knut Wallenbergs stiftelse.

Wallenbergsstiftelsens bidrag kommer att användas för att bygga upp centret på KTH och ska enligt Peter Wallenberg Jr ses om en fortsättning på Proteinatlasen.

”Det är viktigt att behålla forskningen i Sverige och vi hoppas att detta kan leda till nya upptäckter och senare produktion av biologiska läkemedel i Sverige”, sade Peter Wallenberg Jr till SIX och lade till att han hoppas att projekten blir kommersiella någon gång även om satsningen i dagsläget är på grundforskningsnivå.

Regeringen kommer att bidra med finansiering om 320 miljoner kronor under perioden. Andra ”deltagande bolag” kommer att lägga till finansiering som tillsammans med regeringens satsning summeras till 400 miljoner kronor.

Vilka dessa deltagande bolag är är i dagsläget inte klart.

”Det är öppet för alla företag att ansluta”, sade närings- och innovationsminister Mikael Damberg till SIX News.

Pengarna kommer att hanteras av Vinnova i samråd med Vetenskapsrådet och ska delas ut genom öppen utlysning där både företag och forskare kan söka pengar. Utlysningen öppnar ”under 2016”, meddelade Damberg.

Tillbaka till Proteinatlasen så gick projektet slutligen i mål för ett år sedan då man lyckats kartlägga kroppens alla 18.000 proteiner. Mathias Uhlén ser att forskarna med dagens satsning nu kan börja titta på användningsområden för dessa proteiner.

På en fråga om vem som äger rättigheterna till upptäckterna svarar Uhlén SIX:

”Här gäller ju lärarundantaget där forskaren som står bakom upptäckten får rättigheterna”. Mathias Uhlén målade också upp en bild där upptäckter knoppas av och blir till start up-bolag som utvecklar behandlingarna vidare i egen regi eller genom samarbeten.

Vad gäller Astrazeneca så har bolagets forskare som arbetar med proteinforskningen redan identifierat två projekt baserat på proteiner, ett inom kardiovaskulära sjukdomar och ett inom metabola sjukdomar. Men ännu är det för tidigt att fira, sade Pascal Soriot som menade att projekten är i ett tidigt forskningsskede. Astrazeneca identifierade under en strategisk översyn för ett par år sedan tre kärnområden där bolaget ska fokusera: kardiovaskulära sjukdomar, onkologi och sjukdomar kopplade till andningsvägar, inflammation samt autoimmuna sjukdomar.

Pascal

Anna Sandström, Pascal Soriot och Lorenz Mayer, från Astrazeneca. Foto: SIX News.

”Man kan se det som ett bibliotek med reagenter som vi kan använda inom alla våra kärnområden. Vi vet inte vad vi kan hitta så vi söker brett”, sade han.

Planen är att flytta fler forskare från Astrazeneca och dotterbolaget Medimmune till proteinforskningen framöver. Bolagen kan också tänka sig att rekrytera internationellt för att delta i proteinforskningen.

Pascal Soriot sade också att bolaget måste teckna avtal om de hittar något de vill gå vidare med för att äga rättigheterna till ett möjligt läkemedel.

I samband med att det nationella programmet presenterades i dag berättade Soriot för SIX om bolagets satsningar på produktionsanläggningar för biologiska läkemedel.

Astrazeneca satsade i maj i år nära 300 miljoner dollar på en ny tillverkningsanläggning i Södertälje som arbetar med packning och fyllning av biologiska läkemedel. Redan då meddelade bolaget planer på ytterligare satsningar, eventuellt ytterligare en anläggning för fyllning och packning, och en anläggning som kan tillverka de biologiska läkemedlen.

”I dag tillverkar vi mest små molekyler, som är den vanliga formen av läkemedel i tablettform. Nästa fas är att upprätta en anläggning som kan tillverka biologiska läkemedel”, sade han.

Bolaget tar beslut om anläggningarna inom kommande 12-18 månaderna. Blir det en till anläggning för fyllning och packning kommer den pengamässigt vara i nivå som den som presenterades i maj och anläggningen för att tillverka biologiska läkemedel beräknas kosta 400 miljoner dollar.

Huruvida det blir en eller två anläggningar till återstår att se och det är heller inte säkert att dessa också förläggs i Södertälje. Dagens satsning från regeringen på proteinforskning och forskning inom biologiska läkemedel gör dock inte chanserna mindre, säger Astrazenecas presschef Jacob Lund.

Anna Sundström
anna.sundstrom@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s