Rejäl utförslöpa på börsen för de flesta utom Skistar

Stockholmsbörsen visade upp en riktigt sur sista handelsdag på veckan med breda kursnedgångar i linje med de ledande Europabörserna. Sentimentet tyngdes av nya bottennivåer i oljepriserna under dagen, efter att ha varit under press sedan Opec-mötet förra veckan. Nedgången hittills i december, som normalt brukar vara en stark börsmånad, summeras till omkring 9 procent för OMXS30-indexet.

SIX Generalindex var vid stängning ned 2,1 procent till 471 medan OMXS30 sjönk 2,3 procent till 1.401. Omsättningen uppgick till 18,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Mest tyngd på index gav nedgångarna i banksektorn där Nordea tappade 2,2 procent, Handelsbanken var ned 2,7 procent och SEB föll 3,1 procent. Bland oljebolagen var Lundin Petroleum ned 4,0 procent.

Tappet i Stockholm var annars brett och hela OMXS30 stängde i rött. Cykliska aktier tog mycket stryk och Volvo var ett av de svagaste storbolagen med en nedgång på 3,6 procent. Lastbilstillverkaren tyngdes av att Bank of America Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för aktien till underperform från neutral.

Samma analytikerhus har även nedgraderat Autoliv, -3,4 procent, till underperform från neutral.

Fingerprint Cards fortsatte ned nu på fredagen och tappade 11 procent som mest omsatta aktie på börsen.

Skidanläggningsföretaget Skistar var en av få ljuspunkter med en uppgång på 3,1 procent. Skistar ser ut att förvärva den österrikiska skidanläggningen St Johanner Bergbahnen. Skistar har erbjudits att delta i en riktad företrädesemission där ett accepterande innebär ett ägande om cirka 68 procent av aktierna i bolaget. Emissionsbeloppet uppgår till 10 miljoner euro.

Konkurrensverket godkänner Byggmax förvärv av Skånska Byggvaror och transaktionen kommer att genomföras direkt efter årsskiftet. Byggmax tappade 2,1 procent efter att ha stigit tidigare under dagen. ICA Gruppen, som höll kapitalmarknadsdag i dag, syntes 1,1 procent lägre.

På makrofronten har kinesiska centralbanken meddelat att de avser lätta på yuanens pegg mot dollarn, för att istället väga den mot en korg av andra valutor. Enligt valutahandlare som Dow Jones Newswires talat med kan detta eventuellt komplicera Federal Reserves åtstramningsplaner, något som har spätt på marknadsoron. Inför beskedet är annars bedömare nästan enhälligt överens om att Fed höjer styrräntan.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s