Fokus på fastigheter och online under ICA Gruppens kapitalmarknadsdag

ICA Gruppens vd Per Strömberg. Källa: SIX News

ICA Gruppens vd Per Strömberg. Källa: SIX News

ICA Gruppens kapitalmarknadsdag fokuserade till stor del på fastigheter och onlineverksamheten. Inför dagens start annonserades uppgifter om en uppdaterad värdering av fastighetsportöljen till 17,8 miljarder kronor med fastigheterna i Norge värderade til 2,5 miljarder. Dessutom gav ICA en bedömning om att 10 procent av den totala tillväxten i detaljhandeln i år beräknas komma från online.

ICA Gruppens mindre butiker, innefattande butikskonceptet Nära, har haft en bra utveckling den senaste tiden efter att bolaget genomfört åtgärder med fokus på mindre butiker. Bland annat har arbete lagts ned för att få kunderna i de mindre butikerna att handla mer vid varje inköpstillfälle.

”Jag är väldigt glad att det fallit ut med bra resultat”, sade Anders Svensson, chef för ICA Sverige.

Samtidigt bekräftade Per Strömberg, vd för ICA Gruppen, för SIX News att ICA To Go försvinner som externt koncept, som bland annat säljer färdigmat, plocksallad och kioskvaror. Butikerna kommer att stängas redan den 31 januari 2016.

”Vi kommer inte att ha det som externt koncept”, sade ICA Gruppens vd Per Strömberg till SIX på kapitalmarknadsdagen.

Det finns i dag fyra ICA To Go-butiker i Stockholm. Den som ligger vid centralstationen ska enligt uppgifter göras om till en ICA Nära.

”Vi kommer inte jobba med enskilda To Go-butiker på stan. Däremot blir To Go en väldigt viktig del i vår satsning i butikerna, så vi kommer använda det konceptet både inne i butikerna och inte minst i förbutikerna, för där har det fungerat väldigt väl”, sade Strömberg.

Inom onlineverksamheten ser ICA gruppen på lång sikt en potential för 300-400 butiker. I dag har ICA över 150 butiker som jobbar med online och cirka 150 till som anmält intresse. Dessutom presenterades siffror om att onlinekunder i genomsnitt handlar för 22 procent mer hos ICA och blir mer lojala till bolaget.

ICA Gruppen har tidigare uppgivit att de ska sälja sina fastigheter i Norge. Under 2015-2016 planeras 15 till 20 fastigheter att avyttras.

ICA uppges se goda framsteg i det första steget i försäljningsprocessen och har hittills sålt 5 fastigheter och har 6 fastigheter för närvarande som är ute på marknaden.

Kärnportföljen av ICA:s fastigheter i Norge beräknas komma att säljas under det första kvartalet 2017.

”Vi kommer att vara ute på marknaden efter sommaren”, berättade Lena Boberg under sin presentation. Hon är chef för ICA Fastigheter.

ICA Gruppen kommer att använda en del av likviden från försäljningen av fastigheter i Norge till att minska sina skulder, men kan inte precisera närmare än så hur medlen ska användas.

”Det är en del av vår totala finansiering. Vi säger inte specifikt vad just de pengarna ska gå till utan det är en del utav den totala ekvationen. Sedan ligger vi också något högt i vår skuldsättning om du jämför med vår långsiktiga målsättning. Så en del av det där kommer
att användas för att betala av på skulden”, sade Strömberg till SIX News.

Integrationen av apoteken Cura till bolagets egen apotekskedja Hjärtat löper hittills enligt plan.

När affären meddelades sent under hösten 2014 uppgav ICA att man, förutom årliga förväntade kostnadssynergier om 80 miljoner kronor netto från år 2019 (avseende nettot mellan kostnadssynergier och royalty), att man räknar med ”stora” intäktssynergier med övriga ICA-koncernens verksamheter.

Strömberg sade också att de fortsatt förväntar sig synergier på denna nivå.

Apoteket Hjärtats chef Anders Nyberg fyllde i och uppgav att ICA Gruppens apoteksverksamhet ”tar marknadsandel”.

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s