Klart högre kurser på Stockholmsbörsen efter minusrally, OMXS30 +2,7 %

Kurserna på Stockholmsbörsen avslutade dagen med klart högre kurser, vilket var i linje med de ledande börserna i Europa. Uppgången innebär en återhämtning efter gårdagens, och framför allt förra veckans, sura börshumör.

Dagens stora makropunkt var Riksbankens besked att lämna styrräntan oförändrad.

SIX Generalindex var vid stängning 2,3 procent högre vid 477 medan OMXS30 var 2,7 procent högre vid 1.426. Omsättningen uppgick till 20,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Riksbankens besked om att lämna styrräntan oförändrad var i linje med majoriteten av analytikerkåren i SIX News enkät. Tio av totalt tolv analytiker hade väntat sig en oförändrat utfall och de sista två trodde på ytterligare sänkning av räntan. Också ränteprognosen för 2015-2017 lämnades oförändrad.

De svenska storbankerna har dag haft en positiv utveckling på börsen. I täten ligger Swedbank med en uppgång på 4,9 procent, tätt följd av Nordea, 4,7 procent, Handelsbanken, +4,2 procent, och SEB, +3,9 procent.

Sämre har det gått för Sandvik som backade 1,8 procent. Konkurrenten Kennametal vinstvarnade sent i går kväll för det brutna räkenskapsåret 2015/16. Handelsbanken noterar att Kennametal har haft en sämre utveckling än Sandvik Machining Solutions under det senaste året, främst till följd av en större olje- och gasexponering.

Handlarfavoriten Fingerprint avslutade dagen på plus efter en ny dag i bergochdalbanan. Aktien var som lägst nere vid 421 kronor aktien men stängde vid en kurs om 494 kronor. Dagens färd summeras i en uppgång på 3,6 procent. Inga specifika nyheter har släppts från bolaget under dagen.

H&M presenterade i dag försäljningssiffrorna för november och det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Försäljningen för kvartalet blev klart lägre än väntat, något som enligt bolaget beror på ”ovanligt varmt väder” under perioden. H&M avslutade dock dagen med en uppgång om 3,3 procent.

Kinnevik fick i dag bifall av Kammarrätten i Sundsvall kring ett skattemål om 702 miljoner kronor efter förvärvet av Emesco 2009. Bolaget har inte reserverat pengar för tvisten och har därför ingen effekt på räkenskaperna. Aktien stängde 2,3 procent högre.

Africa Oil steg 14 procent. Oljebolaget har funnit 102 meter olja netto i två kolumner i brunnen Etom-2 i Block 13T i Kenya. Samtidigt har Citi Research sänkt riktkursen för Africa Oil från 17,30 kronor till 13,60 kronor, vilket ändå är över dagens nivå om 12,17 kronor aktien.

I rekommendationsflödet sänkte Citi flygbolaget SAS, -3,2 procent, från köp till neutral. Bolaget släpper sin delårsrapport i morgon bitti.

Inte mindre än tre First North-bolag har meddelat riktade emissioner i dag: Cybaero, +2,9 procent, och MyFC, +7,6 procent, emitterar till rabatt mot gårdagens stängningskurs medan Lidds, +4,6 procent, emitterade till premie.

Fastighetsbolaget Balder meddelade efter börsens stängning att bolaget köper ytterligare 22,9 procent av Sato för 235 miljoner euro. Bolaget har i samband med förvärvet gett Carnegie och SEB i uppdrag att utreda förutsättningarna för att genomföra en riktad nyemission i syfte att delfinansiera förvärvet. Emissionen skulle då omfatta 7,5 miljoner B-aktier.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s