Fed-drivet lättnadsrally saktade in på slutet

Stockholmsbörsens torsdagshandel inleddes 2 procent högre, i linje med omvärldens lättnadsreaktion på att USA:s styrräntor i går fick se sin första höjning sedan förra finanskrisen. New York-börserna inledde dock sedan torsdagen med att ge tillbaka delar av onsdagens uppgång, något som satte ned även Stockholms uppgång på Fed-beskedet. Råvarubolag fortsatte vara ett segment under press.

SIX Generalindex stängde 0,9 procent högre vid 482 medan OMXS30 var upp 0,7 procent till 1.438. Omsättningen uppgick till 17,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Federal Reserve höjde i går kväll USA:s styrränta med 25 punkter till det nya intervallet 0,25-0,50 procent, helt i linje med förväntan. De efterlängtade nya kommentarerna kring den framtida räntebanan signalerade att kommande höjningar blir ”gradvisa” och ej kommer att ske som en mekanisk serie av jämnstora räntesteg vid jämnt fördelade tidpunkter.

Nordea menade i en kommentar att Fed lyckades med genomföra en ”duvaktig räntehöjning”, väl i linje med förväntningarna då man kommer att agera försiktigt under 2016 och även senare.

Astrazeneca fortsätter sin senaste förvärvsrunda. Nu köper läkemedelsjätten 55 procent av Acerta Pharma för 2,5 miljarder dollar plus ytterligare 1,5 miljarder senare. I går förvärvades Takedas verksamhet inom luftvägar. Astrazeneca var svagare än index på +0,4 procent.

Volvos lastbilsleveranser för november kom i morse in totalt sett in precis i linje med analytikerförväntningarna, enligt SIX News/Inquiry Financials konsensus. Sett till regioner överträffade Europa förväntningarna medan Sydamerika bommade. Fordonsaktien avancerade 1,9 procent.

Bland de svaga råvarurelaterade bolagen tappade gruvbolagen Boliden 1,7 procent och oljebolaget Lundin Petroleum var ned 0,7 procent. Boliden har i dag meddelat att man investerar för 90 miljoner euro i ett nytt svavelsyraverk för verksamheten i Harjavalta.

Stålbolaget SSAB fortsatte pressas av såväl onsdagens vinstvarning som det negativa sentiment som råder kring sektorn generellt. Till den långa lista av analyshus som sänker rekommendation och/eller riktkurs för aktien kan adderas Credit Suisse, Danske Bank, Deutsche Bank, Pareto och Swedbank. SSAB-aktien tappade ytterligare 2,6 procent.

Kvar på rekommendationsfronten har Société Générale sänkt H&M till sälj, från tidigare behåll. Det fick följden att klädjättens aktie på -0,4 procent för dagen gick klart svagare än index.

Tobii meddelade precis innan stängning i går eftermiddag att deras plattform för eyetracking nu erbjuder stöd för ansiktsidentifikation i Microsofts Windows Hello. Teknikaktien steg tvåsiffrigt i går och inledde även torsdagen starkt men vände därefter nedåt till en stängning på -6,0 procent i vad som kan ha varit vinsthemtagningar.

Det båda klädbolagen RNB och MQ släppte delårssiffror för senaste brutna kvartal tidigt i morse.

RNB ökade vinst och omsättning i dess första kvartal och meddelade i rapporten att dess kedja Brothers är på god väg att nå målet om lönsamhet under innevarande räkenskapsåret 2015/2016. RNB-vd:n Magnus Håkansson uttryckte sig därefter mer självsäkert än så kring Brothers vinstmål. ”Det kommer vi att klara av”, fastslog Håkansson för SIX News. Aktien steg 4,0 procent.

Även MQ ökade vinsten något, men hade högre förväntningar på sig då aktien gått starkt inför rapporten. Aktien föll tillbaka 2,9 procent.

Net Insight rusade 17 procent efter en order på IP-distributionsnät från amerikanska DMC, en del av AMC Networks.

SIX News
red@six.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s