Bankerna mot strömmen på vikande börs

Stockholmsbörsen handlades i en vikande tendens under tisdagen. En lugnare handel noterades med begränsade handelsvolymer inför den kommande julhelgen. Arcam var en vinnare efter att ha tagit hem en stororder. Defensiva bolag hade en något sämre utveckling än de cykliska bolagen.

Med endast fyra handelsdagar kvar på börsåret ligger generalindex fortsatt på plus för året medan index för storbolagen på OMXS30 ligger på något lägre nivåer för året.

SIX Generalindex var vid stängning 0,3 procent lägre vid 475 och OMXS30 var ned 0,4 procent vid 1.414. Omsättningen uppgick till 10,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Storbankerna hade en bättre utveckling än börsen som helhet även om uppgången mattades av något mot slutet av dagen. Handelsbanken stärktes 0,6 procent och Swedbank steg 0,3 procent.

Konsumentberoende bolag såsom SCA, ned 1,5 procent, och Hennes & Mauritz, ned 0,8 procent, återfanns bland dagens största indexsänken. Assa Abloy hade också en tyngre dag med en nedgång på 1,7 procent. Högt upp på listan över mest omsatta bolag i Stockholm fanns Fingerprint Cards som tappade 4,1 procent

Högsta Domstolen har meddelat dom i en uppmärksammad byggfråga: byggmetoden enstegstätade fasader. Enligt dagens dom fanns Myresjöhus ha agerat vårdslöst när man byggde med fasaderna och domen fastslår att bolagets ansvar inte är begränsat.

Alla Stockholmsbörsens större noterade byggbolag har enligt tidigare rapportering använt sig av metoden. Kursreaktionen var återhållsam när nyheten spreds i förmiddags men blev successivt alltmer negativ: NCC sågs ned 1,1 procent och Peab var 0,2 procent lägre. Den internationellt diversifierade branschjätten Skanska orkade dock med en uppgång på 0,3 procent. Även JM klarade sig undan med en uppgång på 0,2 procent.

I rekommendationsflödet sänkte Swedbanks analytiker Teliasonera till köp, från tidigare starkt köp. Värderingen i gårdagens meddelade försäljning av Nepal-verksamheten indikerar enligt Swedbank exitvärden på under 5 gånger ebitda-resultatet för resten av de Eurasien verksamheter som telekomoperatören vill lämna. Teliasonera började dagen på plus men tappade mark och stängde ned 0,7 procent.

Ericsson rekylerade tillbaka 1,0 procent efter gårdagens uppgång på det nya patentavtalet med Apple.

Arcam har erhållit sin hittills största order: 10 stycken EBM-system från Avio Aero, ett Italien baserat dotterbolag till GE Aviation. Arcam-aktien lyfte 17 procent.

IT- och medicinteknikföretaget Sectra, som höjdes 0,4 procent, har tecknat ett nytt 6-årigt avtal med Unilabs värt 60 miljoner kronor.

Bussoperatören Nobinas tredje kvartal innefattade ett liknande rörelseresultat i linje med fjolårskvartalets. På sista raden lyftes resultatet främst på grund av bättre finansnetto. Strax efter rapporten meddelades att man erhåller reparationsersättning för 59 bussar. Aktien stängde oförändrat vid 36 kronor efter att ha stigit under en större del av dagen.

Karo Bio har meddelat förvärv av viktminskningsprodukterna Allevo. Karo betalar 60 miljoner kronor för Allevo, som omsätter 62 miljoner kronor årligen. Aktien sattes ned 1,1 procent efter att inledningsvis varit upp marginellt för dagen.

Gruvborrningsbolaget Drillcon pressades 8,9 procent då man begärt sitt finska dotterbolag i konkurs. Resultateffekten guidas till omkring -14 miljoner kronor.

I makroflödet inkom eftermiddagens amerikanska BNP-tillväxt för det tredje kvartalet precis ovan förväntan. Den reviderade årstakten i kvartalet blev +2,0 procent, medan +1,9 procent väntades. Preliminärt utfall var +2,1 procent så det rör sig ändå om en nedrevidering.

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 475 -0,3 +4,2
OMX Stockholm 30 1414 -0,4 -3,5
SIX Return index 889 -0,3 +7,7
SIX Sverige cykliskt 15 392 -0,4 -1,7
SIX Sverige defensivt 15 512 -0,7 +13,7
SIX Volatilitetsindex 17,6 -12,8 +12,7
SIX Finans 678 +0,0 +4,2
SIX Hälsovård 401 -0,3 +8,2
SIX Industri 571 -0,1 +4,7
SIX IT 189 -1,1 +65,4
SIX Konsumentvaror 1338 -0,8 +3,8
SIX Råvaror 286 -0,1 -1,6
SIX Telekommunikation 263 -0,7 -13,4
SIX Tjänster 1337 -0,1 +31,8

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s