Husägare vann i ny HD-dom, byggbolagen kan ställas till svars

Högsta domstolen har i en tidigare dom slagit fast att enstegstätade fasader har sådana brister att det utgör fel i entreprenaden. En ny dom från Högsta domstolen innebär att avtalsvillkoren rörande husen i Svedala, som målet gäller, inte begränsar entreprenörens ansvar, framgår av ett pressmeddelande.

Fasad

Domen kan samtidigt bli vägledande för hela byggsektorn som har använt sig av den kritiserade byggmetoden. Nu kan byggbolag ställas till svars. Och det handlar om stora belopp.

Domstolen konstaterar att entreprenören har varit vårdslös.

”Domstolen har också funnit att entreprenören – trots att metoden med enstegstätade fasader i och för sig inte avvek från branschpraxis – ska anses ha handlat vårdslöst genom att inte ha vidtagit lämpliga åtgärder för att förvissa sig om fasadkonstruktionens hållbarhet innan metoden användes.”

Domen från Högsta Domstolen har också betydelse för andrahandsköpare av hus.

”I avtalsvillkoren för entreprenaderna finns det bestämmelser om dels förbud för husköparen att överlåta sina rättigheter enligt entreprenadavtalet, dels att entreprenören efter utgång av garantitiden, som är två år, svarar endast för väsentligt fel som har sin grund i entreprenörens vårdslöshet.

Högsta domstolens har i dag fastställt att överlåtelseförbudet inte hindrar att entreprenören ansvarar mot de nya fastighetsägare som har tagit över den ursprunglige fastighetsägarens rätt mot entreprenören”, skriver Högsta Domstolen.

Bakgrunden i målet är att ett antal fastighetsägare har stämt entreprenören Myresjöhus med krav på ersättning för byte av ytterväggar med enstegstätade fasader i småhus som byggdes 1999-2003 i Erlandsdal i Svedala kommun.

”Till skillnad från tvåstegstätade innebär enstegstätade fasader att det inte finns någon luftspalt bakom det yttre fasadskiktet som kan ta hand om inträngande regnvatten. Konstruktionen, som kan medföra omfattande skador, var mycket vanligt förekommande vid nybyggnationer i Sverige under 1990-talet och fram till år 2007. Högsta domstolen har i en tidigare dom slagit fast att användandet av konstruktionen utgör ett fel i entreprenaden”, skriver Högsta Domstolen.

För de som följt ärendet och SIX News tidigare rapportering i frågan är det känt att hela byggbranschen noga följer denna dom som kan bli vägledande för sektorn.

Samtliga stora byggjättar som Skanska, NCC, JM och Peab har använt sig av metoden och över hela Sverige har det pågått eller pågår diskussioner mellan drabbade husägare och byggbolagen.

Och det handlar om många hus och det är dyrt att renovera dem.

”Domen lär sända en chockvåg genom byggsverige, då byggbolagen har uppfört någonstans mellan 110.000 och 160.000 bostäder med enstegstätade fasader”, sade Ulf Stenberg, chefsjurist vid intresseorganisationen Villaägarna, i ett pressmeddelande i mars i år.

Att renovera en villa kan kosta mellan 0,5-1 miljoner kronor.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s