Råvaror ledde börsuppgångar inför julledigheten

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades högre på onsdagen. Bland dagens vinnare återfanns bland annat SSAB och Lundin Petroleum. Sektorn råvaror gick starkt och stängde 4,4 procent högre på veckans sista handelsdag.

Också ute i Europa noterades högre kurser. Euro Stoxx 50 avancerade 3,0 procent, London var upp 2,6 procent och Parisbörsen stängde 2,3 procent högre.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 2,0 procent till 485 medan OMXS30-index stigit 2,3 procent till 1.447. Omsättningen var 10,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Marknaden riktade på onsdagen fokus mot utvecklingen av oljepriset som återhämtade sig något efter de flerårslägstanivåerna som noterats tidigare under veckan.

Oljebolaget Lundin Petroleum klättrade 4,8 procent och Enquest var upp 5,8 procent, med stöd från det stigande oljepriset.

Även andra råvarurelaterade aktier gick starkt, liksom i övriga Europa. Amerikanska handelsdepartementet har funnit att Kina sålt rostfria stålprodukter till omotiverat lågt pris. I USA, där SSAB har stor verksamhet, har det under en tid framförts kritik från den amerikanska stålindustrin mot den stigande importen, både för rostfritt och standardstål.

SSAB, som backat mycket under december och i år, återhämtade sig rejält på onsdagen och noterades 13,4 procent högre. Även Boliden och Lundin Mining gick starkt med uppgångar på 7,7 respektive 5,4 procent.

Index fick dessutom stöd från Ericsson, H&M och Nordea som avancerade med 2,6, 1,5 respektive 2,3 procent. Samtliga storbolag, exkluderat Nokia, handlades högre på onsdagen.

Dagens största vinnare var GHP Speciality Care som sågs rusa 37 procent på nyheten att vårdbolaget rapporterades vunnit en upphandling i Förenade Arabemiraten.

GHP:s nya avtal är femårigt, med möjlig förlängning om ytterligare minst fem år, och omfattar drift av två akutsjukhus och ett diabetessjukhus. Vid full drift väntas mer än 200.000 patientbesök årligen inom avtalet, varav hälften väntas vara akutbesök.

”Utan att nu ge några prognoser vill vi ändå tydligt indikera att detta avtal förväntas ha betydande positiv inverkan på GHP”, sade GHP:s finanschef Tobias Linebäck som blir ansvarig för avtalet från GHP:s sida.

Bostadsprojektören Magnolia Bostad meddelade att de köper ett projekt i Helsingborg från Skanska och säljer det vidare till Alecta. Magnolia räknar att med de 327 blivande hyresrätterna ska ha ett totalt fastighetsvärde på cirka 550 miljoner kronor vid färdigställande.

För Skanskas del innebär Magnolia-affären en order på 350 miljoner kronor i det innevarande fjärde kvartalet. Magnolia steg 3,4 procent samtidigt som Skanska höjdes 2,4 procent.

Kvar i fastighetssektorn tecknade Hemfosa ett avtal om förvärv till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 420 miljoner kronor. Hemfosa klättrade 4,8 procent.

Astrazeneca avancerade 3,6 procent. USA:s läkemedelsmyndighet FDA godkände Astrazenecas gikt-preparat Zurampic (lesinurad) i kombination med en så kallad xanthinoxidashämmare, vilket tycktes stötta aktien.

Kredithanteringsföretaget Intrum Justitia, 2,6 procent, utökade sin revolverande kreditfacilitet hos Nordea och Swedbank med 2,5 miljarder kronor till totalt 7,5 miljarder kronor. Vid utgången av september 2015 låg facilitetens utnyttjande på cirka 1,8 miljarder.

Bygg- och industrihissbolaget Alimak har tagit flera order till kunder i Turkiet, Algeriet och Saudiarabien. Det totala ordervärdet uppgår till 10 miljoner kronor. Aktien avancerade 0,6 procent på onsdagen.

Stockholmsbörsen håller stängt resten av veckan och öppnar åter för handel måndagen den 28 december.

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 485 +2,0 +6,3
OMX Stockholm 30 1447 +2,3 -1,2
SIX Return index 908 +2,0 +9,9
SIX Sverige cykliskt 15 404 +2,8 +1,3
SIX Sverige defensivt 15 524 +2,4 +16,5
SIX Volatilitetsindex 17,3 -1,6 +10,9
SIX Finans 691 +1,9 +6,2
SIX Hälsovård 412 +2,7 +11,1
SIX Industri 584 +2,2 +7,0
SIX IT 192 +1,4 +67,7
SIX Konsumentvaror 1358 +1,5 +5,3
SIX Råvaror 298 +4,4 +2,7
SIX Telekommunikation 270 +2,6 -11,2
SIX Tjänster 1358 +1,5 +33,8

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s