Stockholm avslutade handelsåret med negativa kurser

Stockholmsbörsen avslutade årets sista handelsdag med negativa kurser. Riksbankschefen sade i ett uttalande att centralbanken är beredd att intervenera på valutamarknaden om det behövs. Dome Energy handelsstoppades under onsdagseftermiddagen.

SIX Generalindex hade vid stängning minskat 0,1 procent till 487 medan OMXS30-index backade 0,4 procent till 1.447. Omsättningen var 12,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 16,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Riksbankschefen Stefan Ingves gjorde under dagen ett icke föraviserat uttalande. Han meddelade att centralbanken är beredd att intervenera på valutamarknaden när det behövs.

”Den senaste tidens förstärkning av kronan skapar risker för inflationsuppgången. Om växelkursen stärks tidigare och snabbare än i prognosen blir det svårare att få upp inflationen mot målet. Riksbanken är därför beredd att vidta interventioner på valutamarknaden närhelst vi bedömer att det behövs”, sade riksbankschefen.

Bland sektorerna i SIX Index återfanns råvarusektorn åter bland de sämsta, bland annat mot bakgrund av fallande oljepriser. IT hade dock en stark handelsdag.

Dome Energy meddelade att de avbrutit sitt pågående samgående med Pedevco. Under eftermiddagen handelsstoppades dessutom olje- och gasbolaget. Både Pedevco och Dome uppges varit eniga om att avbryta samgåendet med tanke på den fortsatta nedgången i oljepriset och de utmanande marknadsförhållandena.

Cybaero har fått tre leveranser till Kina försenade till 2016. Den senarelagda leveransen innebär negativ påverkan på omsättning och resultat under 2015. Orsaken till förseningen är tillkommande krav och funktionaliteter samt att det komplexa systemet krävt omfattande verifieringstester och vissa uppgraderingar, som nu uppges vara klara. Aktien stängde 4,0 procent lägre.

Även Anoto har fått en leverans till ett finansiellt bolag försenad till 2016. Intäkterna under fjärde kvartalet väntas därför uppgå till 46 miljoner kronor i stället för 83 miljoner. Aktien var oförändrad. IT-integratören Proact meddelade att de förvärvar 95 procent av Compose IT System för 53 miljoner kronor. Aktien pressades upp 2,0 procent.

Fastighetsbolaget Wihlborgs har förvärvat en fastighet i Helsingborg för 38 miljoner kronor, vilket motsvarar en direktavkastning på strax över 7 procent. Aktien backade 0,9 procent.

Börskometen Fingerprint Cards avslutade ett fenomenalt 2015 i stor stil. Aktien avancerade 13 procent.

Vidare har flera bolag vädrat ut sina sista orders för i år innan nyårshelgen tog sin början.

BTS har fått en USA-order värd initialt 18 miljoner kronor. Aktien var upp 2,7 procent. Vidare har Mycronic fått en order på en maskritare från en kund i Asien. Mycronic steg 2,5 procent. Andra som fått orders är C-Rad, +6,0 procent, och Multiq, +3,8 procent.

Den unisona börspanelen i Svenska Dagbladet spår en uppgång med 4 till 6 procent under 2016. Panelen består av Ann Grevelius vid GP Bullhound, Jonas Olavi, Alfred Berg och Lena Fahlén, Handelsbanken Fonder.

Finansmannen Peter Gyllenhammar varnar för att festen med billiga krediter går mot sitt slut.

”Vi är, enligt min bedömning, inte långt från den tidpunkt då nattklubbsägaren abrupt tänder belysningen i lokalen – festen är slut, musiken dör ut”, skrev Gyllenhammar i årsredovisningen.

Stockholmsbörsen håller stängt för nyårsfirande men öppnar åter för handel igen måndagen den 4 januari.

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 487 -0,1 +6,8
OMX Stockholm 30 1447 -0,4 -1,2
SIX Return index 912 -0,1 +10,4
SIX Sverige cykliskt 15 405 -0,2 +1,7
SIX Sverige defensivt 15 529 -0,1 +17,6
SIX Volatilitetsindex 17,9 -0,7 +14,4
SIX Finans 695 -0,2 +6,8
SIX Hälsovård 418 +0,4 +12,7
SIX Industri 583 -0,3 +6,9
SIX IT 197 +1,8 +72,2
SIX Konsumentvaror 1370 +0,1 +6,2
SIX Råvaror 293 -0,6 +0,9
SIX Telekommunikation 269 -0,7 -11,3
SIX Tjänster 1381 +0,8 +36,1

Six Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s