Kinafrossa och Mellanösternoro gav svag årsstart på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde det nya året med branta fall i linje med utlandsbörserna. Nedgångarna initierades av svaga Kinasiffror och ökad spänning i Mellanöstern.

SIX Generalindex var vid stängningen 3,2 procent lägre vid 471 medan OMXS30 var 3,6 procent lägre vid 1.394. Omsättningen uppgick till 14,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen kring 13-15 miljarder.

Ny månad innebär inköpschefsindex från tillverkningsindustri världen runt. Inför måndagen hade Kinas utfall inkommit under 50-nivån för så väl officiella CFLP som Markits inofficiella variant, innebärande en indikation om att Kinas tillverkningsindustri fick uppleva viss tillbakagång året ut.

Kombinationen spekulationer om potentiella kapitalutflöden och en försvagad kurs för Kinas valuta yuanen sänkte Kinas aktieindex med maximalt tillåtna -7 procent, varefter handeln stoppades i förtid för dagen. Marknadsoron i Asien spred sig sedan vidare till Europa och USA.

En annan intressant omvärldspunkt att bevaka under nyårshelgen har varit de försämrade relationerna mellan Mellanösterns jättar Saudiarabien och Iran. I rapporteringen tillskrivs massavrättningar i Saudiarabien, bland annat av en regimkritisk shiamuslimsk religiös ledare, en våg av protester och motprotester runtom i Mellanöstern.

Japanska investmentbanken Nomura bedömer att den växande klyftan mellan Saudiarabien och Iran försvårar för oljekartellen Opec att kunna komma överens, enligt Dow Jones Newswires.

Råoljepriset inledde också året med en tydlig återhämtning, med Brent-råoljans frontmånadstermin på omkring 37,2 dollar fatet, +2,1 procent. Oljeprisåterhämtningen bidrog till att råvaror relativt sett förlorade något mindre mark än övriga börsen. Största oljebolaget Lundin Petroleums nedgång stannade vid 1,4 procent. Africa Oil klättrade 5,9 procent

Omvärldsoron medförde även att guldpriset stärktes. Det tackade Semafo för genom att stiga 6,4 procent.

På storbolagslistan Large Cap var det stora nedgångar för de flesta aktieslag. I verkstadssektorn föll ABB 3,7 procent, Autoliv 4,1 procent och Trelleborg 4,1 procent. MTG gick emot strömmen och ökade 1,4 procent.

Procentuellt sett var värsta storbolagsförloraren SIX30-nykomlingen Fingerprint Cards, -8,3 procent, det omdiskuterade biometribolaget som var stor kursvinnare under 2015. Att sälja av just Fingerprint Cards tillhör förvaltarnas huvudtips inför 2016 enligt en förvaltarundersökning signerad Avanza som publicerades i måndagens Dagens Industri.

Stockholmsbörsens andra biometriföretag, Precise, sjönk med 9,0 procent. Teliasonera var ned 4,7 procent med extra påverkan av att Berenbergs analytiker sänkt telekomoperatören till sälj från tidigare behåll.

Mjukvarubolaget Formpipe, +6,5 procent, fick ett tilldelningsbeslut från Stockholms stad på ett 5-årigt avtal med ett affärsvärde om cirka 50 miljoner kronor, varav cirka hälften är systemintäkter.

Bactiguard rusade 34,8 procent efter meddelat produktgodkännande för dess urinvägskatetrar från kinesiska läkemedelsmyndigheten CFDA.

Active Biotech rasade 29,4 procent på beskedet att bolaget och partnern Teva brutit armarna med högre dos laquinimod i två pågående studier i multipel skleros (MS), efter att kardiovaskulära biverkningar observerats hos åtta patienter.

I morgon, tisdag, stänger Stockholmsbörsen klockan 13.00. Obligationsmarknaden stänger klockan 12.00 och fondhandeln stänger klockan 10.00.

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 471 -3,2 -3,2
OMX Stockholm 30 1394 -3,6 -3,6
SIX Return index 883 -3,2 -3,2
SIX Sverige cykliskt 15 387 -4,2 -4,2
SIX Sverige defensivt 15 512 -3,2 -3,2
SIX Volatilitetsindex 23,9 +33,8 +33,8
SIX Finans 676 -2,7 -2,7
SIX Hälsovård 404 -3,3 -3,3
SIX Industri 565 -3,2 -3,2
SIX IT 190 -3,4 -3,4
SIX Konsumentvaror 1316 -3,9 -3,9
SIX Råvaror 287 -2,0 -2,0
SIX Telekommunikation 260 -3,5 -3,5
SIX Tjänster 1347 -2,4 -2,4

SIX Nyheter

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s