Uppgången kom av sig, Stockholm stängde oförändrat

Stockholmsbörsen noterade klara uppgångar under större delen av måndagen men indexförbättringarna försvann i sluthandeln när oljepriserna utsattes för ytterligare press.

SIX Generalindex var vid stängningen 0,3 procent lägre vid 454 medan OMXS30 var oförändrat vid 1.349. Omsättningen uppgick till 15,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

”Jag tror att Kinaoron kommer att pågå ett tag till, i ett par månader i alla fall”, säger DI-krönikören Ulf Peterson till DI-TV.

Electrolux vd Keith McLoughlin avgår och EMEA-chefen Jonas Samuelson blir ny vd från 1 februari. Vid telefonkonferensen kring beskedet bekräftades tidigare strategi samt finansiella mål. För lite drygt en månad sedan gick Electrolux planerade stora förvärv av amerikanska GE:s vitvaror i stöpet, med kostsamma följder för det svenska bolaget. Aktien försämrades 2,1 procent.

Råoljepriserna pressades med förnyad kraft sent på eftermiddagen tillbaka ytterligare. Brentoljan kostade 32,30 dollar per fat när den svenska aktiemarknaden stängde.

Det största Stockholmsnoterade oljebolaget Lundin Petroleum sjönk 2,6 procent. Extra press kom från att Handelsbankens har dragit ned rekommendationen för aktien till minska, från tidigare köp, samt varnat för negativt kassaflöde i år och nästa år.

Gruvor var en svag sektor globalt sedan amerikanska kolbolaget Arch sökt skydd undan borgenärerna med stöd av konkurslagens 11:e kapitel. I gruvbranschen tappade Lundin Mining 5,6 procent.

Fingerprint Cards blev åter en kursvinnare och steg 2,1 procent efter en färsk analys från norska Arctic Securities. Arctics slutsats är köp med en riktkurs på 850 kronor, men i analysen skriver Artic samtidigt att det riktvärdet som kan motiveras av dess diskonterade kassaflödesanalys stannar på endast 353 kronor aktien.

Swedish Match handlades upp 1,2 procent. Det av bolaget delägda Scandinavian Tobacco Group, STG, senarelägger offentliggörandet av sina planer på en börsintroduktion. Ursprungligen var tanken att komma med mer information under måndagen, skrev Finans.dk med hänvisning till källor med insyn. Skälet till förseningen uppges vara oron på världens finansmarknader. Planen sägs dock fortsatt vara en notering till påsk.

Den kinesiska grävmaskinsförsäljningen backade med 28 procent på årsbasis under december månad, skrev Nordea på måndagen. För första gången sedan maj lyckades dock Volvo ta marknadsandelar då bolagets tapp begränsade sig till -17 procent. Aktien grävdes upp 0,3 procent.

Nokia, +1,6 procent, har tecknat ett treårigt LTE-avtal med Vodafone avseende tre indiska telekomcirklar. Det rapporterade tidningen Economic Times.

SCA ökade 1,3 procent. Swedbank har höjt rekommendationen för hygien- och skogsaktien till köp, från tidigare neutral.

Active Biotechs samarbetspartner Teva vill ta bort den högsta dosen i en fas II-studie med laquinimod för behandling av Huntingtons sjukdom. Anledningen uppges vara oro för patientsäkerheten efter biverkningar i MS-studier med preparatet. Active Biotech var ned 2,2 procent.

Efter klockan 22.00 svensk tid inleder Alcoa den amerikanska rapportsäsongen när aluminiumtillverkaren släpper sina siffror för fjärde kvartalet 2015.

Index          Senast I dag % I år %

SIX Generalindex      454  -0,3  -6,8
OMX Stockholm 30      1349  -0,0  -6,8
SIX Return index      850  -0,3  -6,8
SIX Sverige cykliskt 15   369  +0,2  -8,7
SIX Sverige defensivt 15  492  -0,5  -7,0
SIX Volatilitetsindex   26,0  +2,6 +45,6

SIX Finans         652  -0,0  -6,1
SIX Hälsovård        380  -1,8  -9,0
SIX Industri        542  -0,1  -7,2
SIX IT           179  -0,5  -9,3
SIX Konsumentvaror     1276  -0,4  -6,9
SIX Råvaror         263  -0,8 -10,4
SIX Telekommunikation    255  -0,1  -5,3
SIX Tjänster        1288  -0,6  -6,7

Mikael Östman
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s