Lundinbolag rusade på börsen, miljardsmäll för Teliasonera

Stockholmsbörsen avslutade handelsdagen med lägre kurser, i linje med utvecklingen på ledande börser i Asien och Europa. Kinaoro och oljepriset fortsatte att dämpa investerarnas köphumör. Mot strömmen gick Lundin Petroleum och handlarfavoriten Fingerprint.

SIX Generalindex var vid stängning 1,8 procent lägre vid 449 medan OMXS30 var 1,6 procent lägre vid 1.339. Omsättningen uppgick till 25,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Priset på WTI-oljan och Brentoljan är upp marginellt för dagen men handlas fortsatt till låga nivåer strax ovan 30 dollar fatet.

I skuggan av det lägre oljepriset skenade det svenska oljebolaget Lundin Petroleum som steg 19 procent under torsdagen. Statoil har köpt en minoritetsandel av bolagets aktier vilket fått analytikerna att sia om kommande uppköp.

Kvar i Lundinsfären handelsstoppades aktien i Lundin Gold mot slutet av handelssessionen. Bolaget meddelade strax därpå att de efter sex månaders förhandling nått en överenskommelse med Ecuadors regering kring flaggskeppsprojektet Fruta del Norte. Aktien steg 22 procent efter att handelsstoppet lyfts.

Telekomoperatören Teliasonera kommer att ta nedskrivningar på -7,2 miljarder kronor i fjärde kvartalet, varav -5,3 miljarder är Uzbekistan-relaterat och -1,9 miljarder Danmark-relaterat. Aktien föll 2,7 procent.

Scandinavian Tobacco Group bekräftar nu en process för att börsnotera sig i Köpenhamn. Som en av två nuvarande ägare kommer Swedish Match att sälja upp till 40 procent av sitt nuvarande 49-procentiga innehav i samband med detta. Swedish Match-aktien var ned 2,7 procent.

Bland de mindre bolagen backade Neurovive 2,7 procent. Bolaget har köpt 5 procent av brittiska samarbetspartnern Isomerase Therapeutics för drygt 0,74 miljoner egna aktier i betalning och ska köpa ytterligare 5 procent senare i år för 0,55 miljoner pund kontant.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s