Glöm deflation – se upp för inflation, varnar rådgivare

Det fokuseras för mycket på deflationsrisken i världsekonomin – man bör snarare se upp för inflation. Det anser amerikanskan Philippa Malmgren som har varit finansmarknadsrådgivare för Vita huset när George W. Bush var president.

Stater försöker avstå från att betala tillbaka sina skulder genom att skapa inflation, säger hon vid Skagen Fonders nyårskonferens 2016.

Skillnaden mellan upplevd inflation och inflationen på pappret ökar, uppger hon och hänvisar till begreppet ”krympflation” (shrinkflation) – att priset på en vara hålls oförändrat, men att paketets innehåll minskas.

”Det är en föregångare till prishöjningar”, säger rådgivaren som trots vad namnet kan antyda inte talar svenska.

Philippa Malmgren vid Skagen Fonders nyårskonferens 2016. Foto: SIX News

Philippa Malmgren vid Skagen Fonders nyårskonferens 2016. Foto: SIX News

 

I båda ändar av den amerikanska arbetsmarknaden stiger lönerna, enligt Malmgren. Minimilönen stiger av politiska skäl samtidigt som löner för välutbildad arbetskraft ökar på grund av arbetskraftsbrist. Alla chefer pratar om hur mycket de måste höja lönerna, säger hon.

I Kina har lönerna stigit mycket kraftigt de senaste tre åren. Även i London och många andra städer har levnadskostnaderna ökat kraftigt, fortsätter hon.

Federal Reserves ordförande Janet Yellen har inte sagt det rakt ut, men centralbankschefen har enligt Malmgren synen att inflationsmålet på två procent måste överträffas för att jämna ut mot faktumet att inflationen under en tid har varit under målet. Det är ett resonemang som Fed-ledamoten Charles Evans har fört, och även rapporter från Fed talar i samma riktning, menar Malmgren.

USA kommer enligt rådgivaren inte att betala tillbaka sina skulder, åtminstone inte med samma köpkraft som när lånen gavs. Det finns enligt Malmgren fyra sätt för ett land att hantera en alltför stor skuldbörda. Det första alternativet kallar hon Argentina-metoden – att helt enkelt säga att man inte kommer att betala tillbaka.

Den andra metoden är att visserligen säga att man ska betala tillbaka, men lite senare och lite mindre – Greklandsmetoden.

Det tredje valet är man går till landets egna medborgare och medger att man gav löften till dem, men att dessa nu inte kommer att kunna realiseras och att skatterna måste höjas för att betala statsskulden. Detta alternativ är dock ingen röstmagnet, konstaterar hon.

”Så oundvikligen glider alla mot alternativ nummer fyra – inflation”, resonerar rådgivaren.

Philippa Malmgren är författare och teknikentreprenör. Utöver att ha varit finansmarknadsrådgivare åt Vita huset och medlem i USA:s Nationella ekonomiska råd har hon tidigare arbetat med global strategi för investmentbanken UBS och varit chefsstrateg för valutor på Bankers Trust.

TV-serien House of Cards som handlar om det cyniska politiska spelet i Washington anser hon målar upp en alltför ljus bild av verkligheten, säger hon med oklar grad av skämtsamhet.

Johan Lind
johan.lind@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s