Svårt argumentera för hög aktieavkastning i år enligt bedömare

Det är svårt att argumentera för hur man ska få en hög avkastning på aktier globalt i år. Det anser Gary Evans som är chef för global tillgångsallokering på den kanadensiska analysfirman Bank Credit Analyst.

”Värderingarna på de globala börserna är inte billiga”, sade Evans vid Skagen Fonders nyårskonferens 2016.

Relationen mellan aktiepriser och vinster (P/E-tal) som enligt Evans i nuläget ligger vid 17 i USA är rekordhög, frånsett IT-bubblan år 2000, betonade han.

Gary Evans vid Skagen Fonder nyårskonferens 2016. Foto: SIX News

Gary Evans vid Skagen Fonders nyårskonferens 2016. Foto: SIX News

”Eurozonen ser något billigare ut, men Europas aktiemarknader har historiskt sett alltid varit billigare än USA:s. Avkastningen för europeiska företag är lägre och rabatten gentemot USA är ungefär i linje med det historiska genomsnittet”, enligt Evans.

Japanska aktier är nu visserligen billigare än det historiska genomsnittet, men det snittet har lyfts av skrattretande värderingar inför fastighetskrisen på 1990-talet, framhöll han.

”Dessutom är avkastningen för japanska företag lägre än europeiska, så jag skulle inte argumentera för att Japan är billigt heller”, sade Gary Evans som tidigare har varit chef för aktiestrategi vid banken HSBC i Hongkong.

”Värderingar brukar gå ned när Federal Reserve höjer styrräntan så det är mycket svårt att argumentera för att värderingsmultiplarna ska stiga ytterligare”, resonerade han vidare.

Företagens försäljning väntas enligt Evans utvecklas svagt, i linje med den ekonomiska tillväxten.

”Jag anser att det är svårt att se en försäljningstillväxt över 2-3 procent i USA eller Europa. Och tittar man på marginalerna så börjar de sjunka igen”, sade han och hänvisade till att lönerna börjar stiga, att lånekostnaderna stiger och att skatterna faktiskt stiger i USA.

”Vinsttillväxten kommer i år i bästa fall att bli svag och kan till och med bli negativ. Direktavkastningen på aktier är omkring 2,7 procent i USA och kanske något högre i Europa. Det är antagligen så mycket avkastning man kan förvänta sig från aktier i år”, förutskickar Gary Evans.

Johan Lind
johan.lind@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s