Ökad riskvilja gav bränsle till Stockholmsbörsen, OMXS30 +2,0 %

sthlm19jan
Kurserna på Stockholmsbörsen steg kraftigt på tisdagen. Uppgången leddes av H&M, som hade sin bästa dag på över två år. Sentimentet fick stöd av en ökad riskvilja och cykliska bolag visade på starkast utveckling. Svagare kinesisk BNP-statistik än väntat bidrog till förhoppningar om finansiella stimulanser.

SIX Generalindex var vid stängning upp 1,8 procent till 444 och OMXS30-index ökade 2,0 procent till 1.332. Omsättningen var 18,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.
Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Fingerprint var återigen Stockholmsbörsens mest omsatta bolag och noterade en rejäl uppgång på 16 procent, efter att ha tappat över en fjärdedel av sitt värde i år. Bilder på en kommande smartphone från den kinesiska telekomleverantören Huawei, under namnet P9, har läckt ut, och enligt medierapporter bedöms Fingerprint Cards vara leverantör av fingerverifiering.

HM333

H&M stängde 4,9 procent högre, den största dagsuppgången sedan 26 september 2013.

H&M låg också uppe i toppen med en uppgång på 4,9 procent med stöd av Nordea som höjt rekommendationen till köp från sälj. H&M:s uppgång gav 0,6 procentenheters stöd till OMXS30-indexet.

Starka kort fanns även bland cykliska bolag som Boliden, upp 1,1 procent och SKF som steg 1,5 procent. ABB avancerade 2,3 procent efter rapporter i Dagens industri om att huvudägare har klara förväntningar om att den utlysta översynen av Power Grids ska bli klar redan på sensommaren och mynna ut i ett beslut att sälja hela kraftverksamheten.

Uppgångarna var breda men det fanns förlorare som MTG, ned 2,0 procent efter Goldman Sachs nedgraderat rekommendationen till sälj från köp.

I nyhetsflödet noteras att Dustin förbättrade resultatet i det första kvartalet i bolagets brutna delår. Resultatet efter finansnetto steg till 93 miljoner från 38 miljoner. Bruttomarginalen ökade till 14,8 från 14,2 procent. Marknaden såg dock inte ut att nöja sig med det då aktien tappade 3,1 procent.

Hexatronics rörelseresultat steg till 17 miljoner från 12 miljoner under senaste rapportkvartalet, aktien ökade 3,7 procent.

Kinesisk statistik har varit i blickfånget på tisdagen. Landets BNP-tillväxt under fjärde kvartalet var något svagare än väntat och för helåret landade tillväxten på 6,9 procent. Den kinesiska regeringens mål var en ökning i tillväxten med 7 procent. För 2016 har regeringen ännu inte klubbat något officiellt tillväxtmål, men premiärminister Li Keqiang har indikerat en tillväxt på minst 6,5 procent per år under de kommande fem åren.

Enligt Danske Bank var statistiken ”något svagare än väntat men inget som pekar på en hårdlandning. Datan överlag målar en bild av stabilisering. Emellertid finns det inga tecken på återhämtning i Q4”, resonerade Danske Bank som förväntar sig en räntesänkning från centralbanken.

Handelsbanken tror dock inte att dagens siffror kommer att lugna globala investerare som oroar sig för att Kinas ekonomi ska bromsa på ett mer dramatiskt sätt.

Den svenska rapportsäsongen har ännu bara mjukstartat. Först i nästa vecka väntas rapporter från de lite tyngre bolagen. I morgon, onsdag, väntar rapporter från Kappahl och Castellum och på torsdag släpps Avanzas rapport.

Index                      Senast  I dag %   I år %

SIX Generalindex              444     +1,8     -8,8
OMX Stockholm 30            1.332     +2,0     -7,9
SIX Return index              832     +1,8     -8,8
SIX Sverige cykliskt 15       366     +3,4     -9,5
SIX Sverige defensivt 15      477     +1,7     -9,9
SIX Volatilitetsindex        25,8     -9,0    +44,2

SIX Finans                    629     +1,2     -9,4
SIX Hälsovård                 368     +1,5    -11,9
SIX Industri                  531     +1,5     -9,0
SIX IT                        174     +5,1    -11,6
SIX Konsumentvaror          1.292     +3,0     -5,7
SIX Råvaror                   256     +1,1    -12,5
SIX Telekommunikation         248     +2,0     -7,9
SIX Tjänster                1.243     +1,2    -10,0

SIX News
@SIXNyheter
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s