Duvaktig ECB-chef gav stöd till upprekyl på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen vände uppåt på torsdagen med stöd av återhämtning på Wall Street under gårdagskvällen, men framför allt med stöd av duvaktiga signaler från ECB-chefen Mario Draghi. Därtill var oljepriset stabilare efter de senaste dagarnas kraftiga fall. Handeln var dock relativt slagig under hela dagen.

Också ute i Europa noterades börsuppgångar med Frankfurt upp 1,9 procent och London 1,8 procent.

sthlmgraf20jan

SIX Generalindex var vid stängningen 1,4 procent högre vid 437 och OMXS30 noterades 1,7 procent högre vid 1.313. Omsättningen uppgick till 19 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise

Europeiska centralbanken, ECB, lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid 0,05 procent. På den efterföljande presskonferensen meddelade Mario Draghi att det är nödvändigt att se över den penningpolitiska hållningen och eventuellt omvärdera den i samband med nästa policymötet i mars.

Enligt Draghi återhämtar sig ekonomin men samtidigt har nedsidesriskerna ökat igen och inflationen väntas i år bli betydligt svagare än tidigare prognostiserat. ECB räknar med att räntorna kommer att vara vid nuvarande eller lägre nivåer under en längre tid.

Bland Stockholmsbörsens olika sektorer noterade råvaror den bästa utvecklingen med ett uppställ på 2,6 procent, medan IT sladdade efter som sektor med en nedgång på 0,1 procent.

Som mest omsatta aktie tappade biometribolaget Fingerprint Cards 4,1 procent till 406,70 kronor. ABG Sundal Colliers analytiker Per Lindberg har nu inlett formell bevakning av aktien, med en initial säljrekommendation och riktkurs på 200 kronor.

Starbreeze avancerade 19 procent. Koreanska spelkollegan Smilegate investerar 344 miljoner kronor i Starbreeze samtidigt som bolagen ingår ett långsiktigt strategiskt spelutvecklingspartnerskap.

Rapportsäsongen för det fjärde kvartalet är ännu i sin linda. Under torsdagsmorgonen släppte dock nätbanken Avanza bokslut.

Avanzas resultatutfall på sista raden var drygt 6 procent över förväntningarna enligt SIX News/Inquiry Financials analytikerkonsensus. Styrelsens utdelningsförslag var också en bit över förväntningarna.

Avgående vd:n Martin Tiveus passade även på att leverera ett nytt ”något defensivt” långsiktigt kundtillväxtmål på lägst 10 procent av kundbasen vid årets början. 2015 var kundbasens tillväxt +26 procent. På telefonkonferensen betonade dock Martin Tiveus att målet inte är indikation på kort sikt, utan för 2016 bör bolaget kunna nå 2015 års kundtillväxt.

Avanza-aktien sjönk 0,3 procent.

Sågverksbolaget Bergs Timber ökade rörelsemarginalen kraftigt i första kvartalet och ser förbättrad balans mellan utbud och efterfrågan framöver. Aktien föll 3,7 procent.

Kappahl adderade ytterligare 9,2 procent till 32 kronor, efter att redan i går ha stigit på ett delårsbesked över förväntan. SEB har höjt rekommendationen för klädaktien till köp från behåll med en riktkurs på 40 kronor, upp från tidigare 30 kronor.

Även branschkollegan RNB var stark på +5,5 procent, en rörelse som kom efter att bland annat aktiepodden Börspodden talat positivt om bolagets värdering i senaste avsnittet.

Köksbolaget Nobia tar en nedskrivning med -96 miljoner kronor i fjärde kvartalet. Det ska nyligen ha uppmärksammats att bokföring inom dess Poggenpohl-verksamhet i USA ska ha varit felaktig ”i vart fall sedan år 2009”, medger bolaget nu.

Bakom nedskrivningarna som Nobia tvingas göra för Poggenpohl i USA ligger flera års av systematiskt fifflande av en korrupt ekonomichef. Men då inga pengar har försvunnit, och ingen därmed har berikat sig, är syftet oklart, säger Nobias finanschef Mikael Norman till SIX News.

Aktien var ned 1,4 procent.

Börsnykomlingen Magnolia Bostad väljer att upphäva ett avtalat bostadsrättsprojekt i Uppsala. Projektet i fråga var ej resultatavräknat och det är i dagsläget enligt bolaget ej klart vad kostnaden för hävningen blir. Bostadsprojektörens aktie tappade 0,3 procent.

Lars Johansson
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s