Börsen halkade ned på oljan, OMXS30 -0,5%

Stockholmsbörsen, liksom omvärldsbörserna, rekylerade på måndagen ned efter två handelsdagar i rad med uppgångar. Orsaken var att oljepriset letade sig söderut. Verkstadsföretagen tyngdes av rekommendationssänkningar men börsfavoriten Fingerprint gick emot strömmen och steg.

SIX Generalindex var vid stängningen ned 0,3 procent till 451 och OMXS30-index sjönk 0,5 procent till 1.354. Omsättningen var 14,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

omxs30_160125

Oljepriset, som i förra veckan vände rejält uppåt och bidrog till ett positivare sentiment på marknaden, vände under morgonen tvärt nedåt igen och handlades på eftermiddagen till omkring 31,20 dollar.

”Huvudscenariot är fortsatt att oljans ras blir ett lyft för den globala ekonomin. Men riskerna ska inte ignoreras”, skrev krönikören Viktor Munkhammar i Dagens Industri.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors varnade i fredags för att flera oljeexporterande länder riskerar att få sina betyg sänkta. Också länder med en mer blandad ekonomi, men med stort oljeberoende, drabbas. Exportintäkterna sjunker och minskade investeringar i energisektorn sprider sig till andra delar av ekonomin.

Den finansiella krisen för Sveriges största stålbolag, SSAB, fortsätter att fördjupas. Enligt Dagens Industri har sannolikheten för att bolaget snart gör en nyemission ökat markant den senaste tiden. Aktien böjdes ned 1,6 procent.

Lenovo lanserar en ny smartphone, K5 Note, som är tänkt att konkurrera med telefoner från bland annat Xiaomi och Meizu. I likhet med flera av Lenovos tidigare mobiler är även K5 Note utrustad med en fingeravtryckssensor från Fingerprint Cards på baksidan. Fingerprint förbättrades 5,0 procent.

Bilsäkerhetsbolaget Autoliv gick fram 1,7 procent. I fredagskväll rapporterade Reuters att amerikanska myndigheter och ”stora biltillverkare” väntas tillkännage en ny återkallelse av cirka 5 miljoner fordon utrustade med potentiellt defekta krockkuddar från Autoliv-konkurrenten Takata.

Bufab klättrade 2,8 procent. Under dagen blev det känt att Liljedahl Group har ökat till drygt 10 procent av aktierna i Bufab.

Programvarubolaget Formpipe Software har fått tilldelningsbeslut från tre kommuner gällande Long-Term Archive. Det totala ordervärdet uppskattas till cirka 20 miljoner kronor över en åttaårsperiod. Aktien stärktes 2,7 procent.

Den svenska rapportfloden har ännu inte börjat flyta på ordentligt men på rekommendationsfronten var det desto mer hektiskt.

Mycronic pressades 7,1 procent av att Dagens Industri rekommenderar sälj i måndagens utgåva av tidningen.

NCC har fått höjda rekommendationer av såväl Danske Bank som Swedbank vilka båda numera har köp på aktien. Kursen ökade 1,1 procent.

Credit Suisse har sänkt rekommendationen på verkstadsgruppen Atlas Copco från outperform till neutral. Aktien tappade 1,6 procent.

Nomura sänker rekommendationen för Swedish Match till minska, från tidigare neutral. Aktien var ned 0,6 procent.

SEB har dragit upp rekommendationerna för Stora Enso och Trelleborg till köp från behåll, medan Axfood fått höjd rekommendation till behåll från sälj. Stora sjönk 1,1 procent, Trelleborg ökade 1,8 procent och Axfood adderade 3,1 procent.

Kullagerbolaget SKF sjönk 3,0 procent. Flera mäklarhus har dragit ned sina riktkurser på bolaget. I fredags sänkte Societe Generale sin riktkurs till 115 kronor, och i dag har Citi dragit ned sin till 130 kronor.

Från makrofronten har Ifo-index från Tyskland publicerats och som visade en nedgång till 107,3 i januari från 108,6 månaden innan. Förväntningarna låg vid 108,4. Indexet mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       451   -0,3   -7,4
OMX Stockholm 30       1354   -0,5   -6,4
SIX Return index       844   -0,3   -7,4
SIX Sverige cykliskt 15    372   +0,7   -8,0
SIX Sverige defensivt 15   485   -0,0   -8,4
SIX Volatilitetsindex    25,5   +0,8  +42,6

SIX Finans          639   -0,3   -8,0
SIX Hälsovård         374   +0,3  -10,4
SIX Industri         542   -0,5   -7,1
SIX IT            173   +0,5  -12,0
SIX Konsumentvaror      1308   -0,2   -4,6
SIX Råvaror          254   -0,7  -13,3
SIX Telekommunikation     252   -0,4   -6,2
SIX Tjänster         1252   -0,4   -9,3

Mikael Östman
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s