Kurserna följde oljan högre, OMXS30 +1,6 %

Aktiemarknaderna följde oljepriset på tisdagen då en initial nedgång vändes till en uppgång och en stängning nära dagshögsta. Råvaror och verkstad var de två starkaste sektorerna och hälsovård och konsumentvaror de två sämsta.

SIX Generalindex var vid stängning 1,3 procent högre vid 457 medan OMXS30 var 1,6 procent högre vid 1.376. Omsättningen uppgick till 16,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

omxs30_160126Oljepriserna, som kollapsade under måndagen, återhämtade sig under tisdagen med stöd från uttalanden av Iraks oljeminister. Han tyckte sig se tecken på att både Saudiarabien och Ryssland har blivit mer flexibla kring produktionssänkningar.

Kuwaits oljeminister sade å sin sida att Opecs strategi fungerar väl och att Opec inte ensamt kan minska produktionen. Det statliga saudiska oljebolaget Saudi Aramco bedömde att gapet mellan utbud och efterfrågan kommer att minska, och priserna stiga, mot slutet av året då högkostnadsproducenter försvinner från marknaden. Vid börsernas stängning var Brent-oljan upp runt 4 procent.

Verkstad var en dagens bästa sektorer. Bland nyheterna i sektorn märktes Atlas Copco som fortsatte i förvärvsspåren genom att köpa ett italienskt kompressorbolag som omsätter 640 miljoner kronor. Det var bolagets sjätte förvärv sedan kapitalmarknadsdagen den 20 november då vd Ronnie Leten sade att alla affärsområdena kollar efter förvärv. Atlas steg 3,6 procent.

På ett annat håll i sektorn sågs Trelleborg 3,9 procent högre. Reuters rapporterade att bolaget nu talar med pe-bolag som alternativ till en notering av sin andel i samriskbolaget TrelleborgVibracoustics.

Dagens rapportbolag var, jämfört med vad som väntar i morgon då Nordea och Ericsson rapporterar, av det mindre slaget.

Byggmax överraskade med att sänka utdelningen till 2,14 kronor per aktie, från att ha delat ut 2,60 kronor i fjol. För fjärde kvartalet rapporterades en ökning i intäkterna men försämrad rörelsemarginal, exklusive förvärvskostnader. Aktien var ned 6,2 procent.

Probi backade 3,9 procent efter sin rapport. Resultatet i det fjärde kvartalet halverades jämfört i fjol och för 2016 spådde bolaget lägre tillväxt.

Medivir backade 3,6 procent sedan bolagets amerikanska partner Johnson & Johnson rapporterat Olysio-försäljning för det fjärde kvartalet.

Recipharm genomförde en riktad emission på 276 miljoner kronor utan rabatt för att finansiera förvärv aviserade under det fjärde kvartalet och för att ”diversifiera aktieägarbasen”. Aktien föll 0,4 procent.

På rekommendationsfronten sänkte Berenberg AAK till behåll från köp. Aktien backade 0,5 procent.

Vidare höjde Pareto SSAB till behåll från sälj. Aktien steg 8,6 procent.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       457   +1,3   -6,2
OMX Stockholm 30       1376   +1,6   -4,9
SIX Return index       855   +1,3   -6,2
SIX Sverige cykliskt 15    375   +1,9   -7,3
SIX Sverige defensivt 15   487   +0,7   -8,0
SIX Volatilitetsindex    24,7   -3,0  +38,4

SIX Finans          647   +1,2   -6,8
SIX Hälsovård         376   +0,4  -10,1
SIX Industri         554   +2,2   -5,1
SIX IT            175   +0,8  -11,3
SIX Konsumentvaror      1313   +0,4   -4,2
SIX Råvaror          261   +2,9  -10,8
SIX Telekommunikation     256   +1,3   -5,0
SIX Tjänster         1261   +0,7   -8,7

Andreas Johansson
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s