Ericsson siktar på att höja bruttomarginalen 2016

ericsson-hq-10

Bild: Ericsson

Telekomjätten Ericsson rapporterade ett bokslut som i stort sett var i linje med marknadens förväntningar. En höjd utdelning och en ambition att lyfta bruttomarginalen lyckades dock inte charma marknaden, som handlar ned aktien 6,1 procent.


Ericssons resultat före skatt blev 10,3 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2015, att jämföra med 5,8 miljarder samma period i fjol. Utfallet var i linje med förväntningarna som låg vid 10,4 miljarder, enligt SIX News/Inquiry Financials analytikerkonsensus.

Omsättningen på 73,6 miljarder var något lägre än analytikernas förväntningar vid 74,1 miljarder. Rörelseresultatet och rörelsemarginalen var bättre än väntat såväl före som efter justeringar för omstruktureringskostnader. Nettoresultatet var något under förväntan.

Styrelsens utdelningsförslag om 3,70 kronor per aktie för 2015 var en bit över de 3,60 kronor som väntades bland analytikerna.

Handelsbanken bedömer Ericssons delårsrapport som solid.

”Försäljningen var något lägre än prognostiserat, medan rörelseresultatet var 4 procent högre än väntat (dock delvis på grund av engångsposter). Positivt var att bolaget noterade en återhämtning i Nordamerika och Kina under kvartalet. Därtill var kassaflödet starkt och den föreslagna utdelningen på 3,70 kronor per aktie något högre än väntat”, skriver banken i onsdagens morgonbrev.

Credit Suisse bedömer att konsensusestimaten för Ericssons intäkter och bruttovinst ska ned 2-3 procent för 2016 och 2017.

Ericssons egen ambition är att under 2016 få upp bruttomarginalen, som påverkades av ett par negativa engångsfaktorer i fjärde kvartalet. Det fastslog finanschefen Jan Frykhammar vid onsdagens telefonkonferens.

Bruttomarginalutfallet var 36,3 procent i det fjärde kvartalet, att jämföra med konsensusförväntningar vid 37,3 procent enligt SIX/Inquirys konsensus.

Vidare framkom det att Ericsson står fast vid att hälften av dess planerade besparingar om 9 miljarder kronor till år 2017 jämfört med 2014 ska komma från lägre operativa kostnader, opex. Ericsson-vd:n Hans Vestberg uppgav att bolaget har en ”hög beredskap” för att vidta ytterligare åtgärder för att spara kostnader.

Det fjärde kvartalet är historiskt Ericssons säsongsmässigt klart starkaste kvartal. Sedan går intäkter och vinst ned betydligt i det första kvartalet.

Är det rimligt att räkna med att det första kvartalet 2016 kommer bli svagare än det fjärde kvartalet 2015?

”Vi har inte sagt något. Det är för tidigt, vi har precis stängt det fjärde kvartalet. Q4 är historiskt alltid det bästa kvartalet för Ericsson. Så har det varit så länge jag har varit på den här firman”, svarade vd Hans Vestberg SIX News efter onsdagens bokslut.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s