Kvartalsrapportörer tyngde Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen tyngdes på onsdagen av bokslut från indexmässiga tungviktare. Pressen från Ericsson och Nordea på storbolagsindexet OMXS30 var sammantaget överstigande 1 procentenhet, innebärande att OMXS30 skulle ha stigit om det inte vore för dessa två bolag.

Ute i Europa steg storbolagsindex i Frankfurt, London och Paris samtidigt som råoljans senaste prisdipp blev kortvarig efter stark återhämtning under eftermiddagen.

SIX Generalindex stängde 0,6 procent lägre vid 454 medan OMXS30 var 0,7 procent lägre vid 1.366. Omsättningen uppgick till 18,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Nordea inledde de svenska storbankernas rapportsäsong med ett lägre kvartalsresultat än väntat, ställt mot SIX News/Inquiry Financials analytikerenkät. Banken gjorde också investerarna besvikna genom att meddela en ny utdelningspolicy som var betydligt mer vagt formulerad än den gamla.

”Ambitionen är att nå en årlig ökning av utdelningen per aktie”, lyder Nordeas nya policy. Den tidigare policyn, som meddelades i samband med målen för 2016-2018 i fjol, löd: utdelningskvot om minst 75 procent plus utdelningstillväxt om överstigande 10 procent årligen.

Nordea-akten backade 5,7 procent.

Telekomleverantören Ericsson rapporterade något sämre intäkter och resultat än väntat för fjärde kvartalet samtidigt som utdelningsförslaget för 2015 var något högre än väntat.

SIX frågade Ericsson-vd:n Hans Vestberg huruvida det är rimligt att räkna med att första kvartalet kommer bli svagare än det nu avrapporterade fjärde kvartalet.

”Vi har inte sagt något. Det är för tidigt, vi har precis stängt det fjärde kvartalet. Q4 är historiskt alltid det bästa kvartalet för Ericsson. Så har det varit så länge jag har varit på den här firman”, svarade Vestberg.

Ericsson pressades 6,3 procent som dagens mest handlade aktie på Stockholmsbörsen.

Fordonskoncernen Volvo meddelade att man omorganiserar sig genom att införa en ny varumärkesbaserad organisation, inom vilken koncernens olika lastbilsmärken ska ta tydligare resultatansvar.

Finanschefen Jan Gurander ska sköta den kvartalsvisa utvärderingen av de fem affärsområdena som inte är lastbilar medan vd Martin Lundstedt koncentrerar sig på de fem lastbilsområdena. Handelsbankens analytiker Hampus Engellau säger dock till SIX News att man inte ska dra för stora växlar på omorganisationen. Volvo-aktien steg 1,2 procent.

Qliro pressades 15 procent på sitt bokslut, som innehöll en negativ engångspost om 26 miljoner kronor till följd av lagerkrångel inom affärsområdet Lekmer. E-handelsbolaget meddelade också att man kapar cirka 35 tjänster inom Cdon-verksamheten.

Bland övriga bokslutsrapportörer steg tryckerikoncernen Elanders 6,2 procent på ett starkt fjärde kvartal, fördubblad utdelning och prognos om tillväxt de närmaste åren.

Inför torsdagens handel kommer amerikanska centralbanken Federal Reserve att ha lämnat ett färskt penningpolitiskt besked senare på onsdagskvällen. Konsensus är att styrräntan lämnas oförändrad. Fokus kommer sannolikt att ligga på centralbankens indikationer den amerikanska ekonomin och dess framtida penningpolitiska steg.

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s