Lagerkrångel och engångskostnader tynger Qliros rapport

Qliro_lager

Foto: Tv: Gymgrossistens centrallager i Trollhättan, th: Cdons centrallager i Borås.

Internethandelsbolaget Qliro backar på börsen i spåret av bolagets delårsrapport för det fjärde kvartalet som presenterades på morgonen. Engångskostnader på 26 miljoner kronor kopplat till lagerflytten inom affärsområdet Lekmer tynger resultatet samtidigt som försäljningen inom området backade 17 procent på grund av problem med lagret. Samtidigt lanserade bolaget ett åtgärdsprogram för affärsområdet Cdon, som innebär att 35 tjänster ska försvinna.

Resultatet före skatt landade på -36 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2015, att jämföra med -10 miljoner samma period i fjol. Nettoomsättningen var samtidigt 1.686 miljoner kronor. I fjol var omsättningen 1.650 miljoner.

”Vi är besvikna, vi förväntade oss mer av topline-resultatet”, summerade bolagets vd Paul Fischbein under rapportkonferensen.

Under det fjärde kvartalet drabbades bolaget av driftstörningar inom Lekmer och bolaget har kostnadsfört 26 miljoner kronor vid värderingen av varulagret. Bolaget reviderar också kostnadsbesparingsplanen för Lekmers flytt och bedömer att förväntade besparingar inte kommer att nås under 2016.

”Flytten till det nya lagret och driftsättningen av det nya lagersystemet har visat sig vara mer komplicerat än förväntat, vilket fick stora operationella konsekvenser när volymerna successivt ökade under kvartalet. Bolaget beslutade under slutet av november att minimera marknadsföring och försäljningsdrivande aktiviteter och fokusera uteslutande på att leverera redan lagda beställningar”, säger vd Paul Fischbein i en skriftlig kommentar i bokslutet.

Omsättningen för Cdon.com steg 5 procent och uppgick till 707 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2015. Rörelsemarginalen var 2,2 procent, att jämföra med 0,9 procent i fjol. Omsättningen för nätemodeaktören Nelly steg 4 procent och uppgick till 358 miljoner
kronor under det fjärde kvartalet och hade en rörelsemarginal på -1,1procent, där var marginalen -0,7 procent i fjol. Lekmers omsättning backade 17 procent och uppgick till 203 miljoner kronor med en ebit-marginal på -7,5 procent (4,2).

Omsättningen för Gymgrossisten ökade samtidigt 2 procent och uppgick till 203
miljoner kronor medan omsättningen för Tretti ökade med 4 procent och uppgick till 201
miljoner kronor.

För segmentet Qliro Financial Services redovisades rörelseintäkter på 42 miljoner kronor för perioden, en rejäl uppsving från 2,2 miljoner samma period i fjol. Målet om att generera ett positivt resultat för helåret samt bidra med 100 miljoner kronor till koncernens resultat upprepades. Bolaget flaggade samtidigt för att 2016 kommer att ha samma säsongsmönster som 2015 för Financial Services där en förlust väntas i första kvartalet och därefter väntas förbättras gradvis.

Minuterna innan delårsrapporten passade Qliro på att kommunicera effektivitetsåtgärder i dotterbolaget Cdon som ett led i bolagets omvandling. Åtgärderna innefattar en personalminskning om cirka 35 tjänster på Cdon:s kontor i Malmö och medför en engångskostnad om cirka 15 miljoner kronor som kommer belasta resultatet för det första kvartalet.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s