Nordea backar efter bokslut med ny utdelningspolicy

nordea

Bild: Nordea pressbild

Marginalpress, omstruktureringskostnader och en ny utdelningspolicy var fokus när Nordeas bokslut släpptes tidigt i morse. Bankens nya vd Casper von Koskull anser att 2015 var ett utmanande år i en miljö av exceptionellt låga räntor, låg tillväxt, geopolitisk turbulens samt turbulens på de finansiella marknaderna.

”I den miljön har vi faktiskt ökat våra intäkter med 3 procent, sänkt våra kostnader, vår kreditkvalitet har förbättrats och vi har faktiskt presterat en rekordvinst. Jag är mycket stolt över vad alla på Nordea har åstadkommit”, sade han i en Nordea-sänd presentation i appen Periscope på morgonen.

Rörelseresultatet för det fjärde kvartalet 2015 landade på 1.027 miljoner euro, att jämföra med 1.157 miljoner samma period i fjol. Utfallet var 13 procent sämre än förväntningarna som låg vid 1.187 miljoner euro, enligt en analytikerenkät från SIX News/Inquiry Financial.

Samtidigt slog intäkterna på 2.645 miljoner analytikernas förväntningar och fjolårsutfallet, inräknat en kapitalvinst på 176 miljoner från försäljningen av Nets.

Nordeas räntenetto på 1.241 miljoner euro var något svagare än marknadens förväntan om 1.257 miljoner, enligt SIX/Inquirys enkät. Räntenettot väntas i bästa fall vara oförändrat i år, bedömer Nordeas vice koncernchef Torsten Hagen Jørgensen.

”Vi väntas ha en viss sammanlagd negativ effekt från marginaler i år och sedan en högst måttlig positiv volymeffekt. Det är därför jag har sagt att jag tror att vi i bästa fall kan hålla räntenettot oförändrat i år”, sade han vid frågestunden under presskonferensen kring Nordeas bokslut.

Vd Casper von Koskull tror att marginalpressen från det låga ränteläget har bottnat. Räntepressen fortsatte dock även under det fjärde kvartalet i fjol, konstaterade han under presentationen.

Kostnaderna under kvartalet uppgick till -1.476 miljoner euro, inklusive omstruktureringskostnader på -263 miljoner, väntat här var -1.293 miljoner.

Casper von Koskull uppger i rapporten att de kommande tre åren blir en förändringsperiod där man ska omvandla Nordea till en fullt ut digital bank.  Förändringsarbetet drivs av förändrat kundbeteende, teknikskifte och regelkrav, heter det.

”Vi startar vissa betydande aktiviteter för att hantera övergången på ett effektivt sätt, vilket medförde omstruktureringskostnader på 263 miljoner euro under fjärde kvartalet, avseende personal, lokaler och vissa internationella enheter. Satsningarna omfattar bland annat övergången från fysisk till digital distribution och etablering av onlinekontor”, uppger Nordea-chefen.

Bokslutet innebar även att Nordea omformulerade sin utdelningspolicy till en ny och vagare formulering. Tillsammans med faktumet att utdelningsförslaget för 2015 på 0,64 euro per aktie var lägre än analytikerkonsensus vid 0,66 euro bidrog det till missnöje i marknaden.

Enligt Nordeas nya utdelningspolicy är ”ambitionen” att nå en ”årlig ökning av utdelningen per aktie”. Bankens tidigare policy, som lämnades i maj i fjol i samband med finansiella mål för 2016-2018, var tydligare: utdelningskvot om minst 75 procent och utdelningstillväxt om överstigande 10 procent årligen.

Nordeaaktien backar 5,1 procent på onsdagseftermiddagen.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s