Svaga rapporter tyngde börsen

Stockholmsbörsen tyngdes av svaga rapporter från storbolag på torsdagen och föll kraftigt. Bland rapportförlorarna märktes H&M, Atlas Copco, Getinge, Tele2 och SCA. Mot strömmen gick Electrolux som steg på en stark rapport.

SIX Generalindex var vid stängning 1,8 procent lägre vid 446 medan OMXS30 var 2,4 procent lägre vid 1.333. Omsättningen uppgick till 22,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

omxs30_160128

Oljepriserna steg kraftigt efter att den ryske energiministern Alexander Novak sagt att världens större oljeproducerande länder kommer att träffas i februari för att diskutera förutsättningarna för en produktionssänkning. Som högst handlades Brent-oljan över 35,60 dollar. Vid Stockholms stängning stod Brenten i 34,00 dollar.

Uppgången drog med sig oljebolagen, särskilt de mindre vars kurser har drabbats hårdast. Det största, Lundin Petroleum, ökade 4,9 procent.

Annars dominerades dagen av delårsrapporter. De flesta rapporterande bolag levde på ett eller annat sätt inte upp till förväntningarna och handlades lägre.

H&M tappade 4,8 procent efter en rapport som prickade förväntningarna. Försäljningen var känd på förhand, således låg fokus på marginaler som på både brutto- och rörelsenivå blev exakt som väntat. En besvikelse i rapporten var, enligt Handelsbanken, att utdelningen lämnades oförändrad, i stället för att höjas som var förväntat.

Atlas Copcos rapport var också svagare än väntat. Orderingången var svagare, särskilt inom områden som man förhand visste var exponerade mot svaga marknader som gruvor och anläggning, sade en analytiker till SIX News. Aktien tappade 7,2 procent.

Electrolux steg 4,2 procent efter rapport som beskrevs som ”fantastiskt bra” av Danske Banks Björn Enarson. Det som stack ut som särskilt positivt var kassaflödesgenereringen, tyckte han.

Tele2 missade förväntningarna med framför allt utsikterna. Det fjärde kvartalet var något svagare än väntat, men utsikterna blev en besvikelse med lägre resultat och högre investeringar än marknaden hade räknat med. Aktien tappade 11 procent.

NCC steg 9,4 procent. Rapporten för det fjärde kvartalet var bättre än väntat över hela linjen.

Getinge tappade 7,2 procent på sin rapport som var klart sämre än väntat. Marginalerna var ”anmärkningsvärt” svaga, utdelningen var i underkant och utsikterna var otydliga, bedömde Swedbanks analytiker Johan Unnerus.

Inte heller hygien- och skogsbolaget SCA förmådde leva upp till förväntningarna då man bommade på lönsamhet och intäkter. Aktien sågs ned 2,4 procent.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       446   -1,8   -8,4
OMX Stockholm 30       1333   -2,4   -7,8
SIX Return index       835   -1,8   -8,4
SIX Sverige cykliskt 15    373   -1,0   -7,8
SIX Sverige defensivt 15   476   -2,2   -9,9
SIX Volatilitetsindex    27,1   +7,1  +51,5

SIX Finans          630   -1,0   -9,3
SIX Hälsovård         363   -2,9  -13,1
SIX Industri         546   -2,1   -6,3
SIX IT            172   -1,6  -12,8
SIX Konsumentvaror      1289   -2,5   -5,9
SIX Råvaror          263   +1,1  -10,3
SIX Telekommunikation     240   -3,1  -10,9
SIX Tjänster         1266   +0,4   -8,3

Andreas Johansson
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s