Svaga utsikter sänkte Autoliv

aliv_160129Bilsäkerhetsföretaget Autolivs resultat för det fjärde kvartalet var bra, men utsikterna oroar, säger Pareto till SIX.

Aktien faller kraftigt. Hur ska man se på det?

”Det är kanske lite en liten miss i kommunikationen, men deras guidning för 2016 avviker väldigt mycket från konsensus inför rapporten. Jag tror att det är det som är det stora dramat”, säger Pareto.

Autoliv guidade för en försäljningstillväxt på 2 procent totalt, varav 5 procent organiskt, samt en justerad marginal på mer än 9 procent.

Med 2 procents tillväxt och 9 procent marginal blir det justerade rörelseresultatet 842 miljoner. Utfallet 2015 var 893 miljoner och SIX News/Inquiry Financials konsensus för 2016 var 1.007 miljoner.

I tillväxtsiffran ingår inte samriskbolaget Nissin Kogyo, poängterade vd Jan Carlson i en intervju med SIX News. I vilken utsträckning det ligger med i förväntningarna är oklart, men jämfört med guidningen så tillför Nissin, om man räknar med att affären slutförs i slutet av det första kvartalet, runt 450 miljoner dollar i försäljning, sade Carlson.

Guidningen var dock även med den justeringen i underkant. SIX/Inquirys konsensus för organisk tillväxt, som i alla lägen exkluderar Nissin, låg på 8,1 procent 2016, medan bolaget guidade för runt 5 procent.

”Man står då helt plötsligt inför möjligheten att vinsten faller 2016. Om bilden är att Autoliv är ett kvalitetsbolag med bra tillväxtutsikter och så vidare, så är fallande vinster lite udda. Det avviker från den bild man har av bolaget”, fortsätter Pareto.

Andreas Johansson
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s